Ta je norma, kako je istaknuto, prihvaćena kao europska i kao hrvatska norma te se preporuča na korištenje hrvatskim proizvođačima budući je primjenjiva u Hrvatskoj, a trebala bi pridonijeti povećanju konkurentnosti domaćih tvrtki.
Norma ISO 22000 utvrđuje zahtjeve za sustav upravljanja sigurnošću hrane kada organizacija u lancu hrane treba pokazati svoju sposobnost kontrole opasnosti i osiguranja da je hrana sigurna u trenutku konzumacije.
Sustav sigurnosti i kontrole hrane, kako je istaknuto, mora osigurati zaštitu potrošača.
ISO 22000 definira sustav upravljanja sigurnošću hrane koristeći sedam principa HACCP-a navedenih u Codex Alimentarius-u (zbirci međunarodno prihvaćenih standarda za hranu). Svrha Codexovih standarda za hranu je zaštita zdravlja potrošača i osiguranje poštenih postupaka u trgovini hranom.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Mate Brstilo kazao je kako su područje sigurnosti hrane i kontrole hrane važna područja u postupku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU).
Pred Hrvatskom je veliki posao jer će EU inzistirati da imamo jasne ciljeve i jasan sustav na području sigurnosti i kontrole hrane, rekao je Brstilo.
Istaknuo je nužnost donošenja strategije sigurnosti hrane, a najavio je i kako bi do kraja godine trebao biti donesen i zakon o veterinarstvu.
Trpimir Župić iz Hrvatske gospodarske komore (HKG) istaknuo je značajnu ulogu normi u razvoju gospodarstva. Ova norma ISO 22000, kako je rekao, pomoći će svim poslovnim subjektima koji se bave poslovanjem s hranom da podignu svoju konkurentsku sposobnost.
(Hina) xtp yds