FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: Epidemija svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VUKOVAR, 22. srpnja 2006. (Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je u subotu u Vukovaru kako se može reći da je pojava svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji prerasla u epidemiju.
VUKOVAR, 22. srpnja 2006. (Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je u subotu u Vukovaru kako se može reći da je pojava svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji prerasla u epidemiju.

"Činimo sve da cijeli prostor što prije izoliramo kako se virus ne bi proširio i na ostale dijelove Hrvatske", rekao je ministar Čobanković.

Prema podacima koje je ministar iznio, s današnjim danom bit će usmrćene 264 svinje u kojih je utvrđena svinjska kuga ili se sumnja na tu bolest.

Ministar Čobanković je rekao da je dosad pregledano 550 obiteljskih gospodarstava. U 21 gospodarstvu utvrđena je prisutnost virusa svinjske kuge, a iz još 26 gospodarstava uzeti su uzorci, od kojih se u tri slučaja s velikom sigurnošću može reći da je riječ o svinjskoj kugi.

Nakon pojave virusa u Borovu i vukovarskome prigradskom naselju Lipovači, svinjska kuga pojavila se i u trpinjskoj općini, tako da su farme i mnogobrojni uzgajivači svinja na tom području sve izloženiji virusu. Istodobno se ispituje uzrok pojave virusa koji je izazvao pravu paniku u Podunavlju.

"Povlačimo određene poteze, a sve ćemo utvrditi poslije dobivenih laboratorijskih rezultata", rekao je ministar Čobanković. Dodao je kako je moguće da su svinje, unatoč zabrani cijepljenja protiv svinjske kuge, negdje cijepljene ili su takve ilegalno dovezene u Hrvatsku.

Vukovarski veterinarski krizni stožer ističe kako su nezahvalne bilo kakve procjene, dodajući da je ugroženo još 500-tinjak svinja, što ne znači da će se one i razboljeti. Mnogo će se više znati za tjedan dana, koliko traje inkubacija.

"S prestankom cijepljenja protiv svinjske kuge, mi smo uveli i određena pravila i regulativu. Ovaj slučaj će nas natjerati da propisana pravila, koja se prije svega odnose na načine i uvjete držanja životinja, počnemo strože primjenjivati", zaključio je Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙