FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 21. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Srbija i Hrvatska imaju zajednički cilj, ulazak u Europu, a njihovi odnosi trebaju biti temelj političke sigurnosti u regiji, zajednički su ocijenili u petak Beogradu hrvatski i srbijanski premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica. "Mi imamo novu šansu za novu budućnost, iako se prošlost ne smije zaboraviti", kazao je Sanader na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se i preostali otvoreni problemi između dviju zemalja riješiti. Premijer Sanader je posebno naglasio da ujedinjena Europa nema izgleda ako u njoj nisu i zemlje ove regije. Srbijanski premijer Koštunica je kazao da su dvije vlade "otvorile novu stranicu, europsku, okrenutu budućnosti, a to je važno za stabilnost u regiji". "Cilj nam je da se Srbija i Hrvatska, svaka svojom dinamikom, nađu u obitelji europskih država i naroda, u čemu si pružamo uzajamnu podršku", kazao je Koštunica.

ZAGREB/LONDON - Hrvatski premijer Ivo Sanader uvjeren je da njegova zemlja može pomoći Srbiji u strategiji hvatanja generala Ratka Mladića, piše u petak britanski dnevnik Financial Times. Hrvatska vjeruje kako iskustvo koje su stekle njezine tajne službe u dovođenju optuženih za ratne zločine pred sudove može pomoći Srbiji da riješi svoj spor s EU. Dužnosnici u Zagrebu tvrde kako im se Beograd obratio za pomoć u sastavljaju "akcijskog plana" za hvatanje Ratka Mladića koji su ovoga tjedna predstavili EU, piše list. List podsjeća da je Sanader pozvao međunarodnu zajednicu da ne izolira Beograd "samo zato što dijelovi srbijanske vojske i tajne policije još uvijek podržavaju generala Mladića". Na taj način Sanader želi pokazati potencijal Hrvatske kao "odlučujućeg čimbenika sigurnosti" u još uvijek nesigurnom jugoistočnom kutu Europe, ocjenjuje list.

BAALBEK - Troje civila je ubijeno, a najmanje ih je dvanaest ranjeno u napadima izraelskog zrakoplovstva u petak na Baalbek, koji su među najžešćima na to uporište Hezbollaha na istoku Libanona otkako je prije deset dana počela izraelska ofenziva, dok je u istodobnom raketiranju Haife ranjeno najmanje 10 ljudi. Kako navodi služba hitne pomoći u Baalbeku, moguće je da pod ruševinama još ima žrtava nakon bombardiranja kojega su meta bile stambene zgrade u tom gradu s 100.000 stanovnika. Hezbollah je u petak iz Libanona ispalio tri rakete zaredom na Haifu, treći po veličini izraelski grad, ranivši 10 ljudi, od kojih najmanje dvoje teško, doznaje se od vojnog i policijskog izvora. Usto, desetak je raketa ispaljeno na druge ciljeve na sjeveru Izraela.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac je zatražio od EU-a da pošalje na Bliski istok svog visokog predstavnika za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javiera Solanu kako bi "dogovorio uvjete potrebne za sklapanje prekida vatre" u Libanonu. Chirac je izjavio da želi da visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost dobije poseban "mandat" da u dogovoru s UN-om i drugim jakim čimbenicima u regiji, održi niz sastanaka s predstavnicima sukobljenih strana i da što prije iznese prijedloge da se "za dogovaranje općeg i trajnog prekida vatre u regiji", objavilo je francusko predsjedništvo. Chirac je svoj prijedlog iznio u pismima koje je jučer poslao finskom premijeru Marttiju Vanhanenu i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

PRIŠTINA - NATO je na Kosovu rasporedio još oko 650 njemačkih vojnika kako bi pokazao svoju odlučnost i zalaganje u južnoj srbijanskoj pokrajini kojom upravlja UN, izjavio je u petak glasnogovornik KFOR-a. "Bataljun njemačke vojske s oko 650 vojnika u ponedjeljak je raspoređen na Kosovu", rekao je za AFP pukovnik Pio Sabetta. "Raspoređivanjem se potvrđuje sposobnost NATO-a da na licu mjesta, u kratkom roku konsolidira svoje snage i da i dalje na Kosovu jamči sigurnost za sve", dodao je. Nešto ranije KFOR je pojačao svoju nazočnost na sjeveru Kosova gdje većinu stanovnika čine Srbi.

BEOGRAD - Na prvim izravnim pregovorima na visokoj razini o statusu Kosova u Beču u ponedjeljak sudjelovat će srbijanski predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, potvrdila je u petak srbijanska vlada. Kako je agenciji Beta kazao glasnogovornik vlade Srđan Đurić, odlučeno je da i premijer i predsjednik sudjeluju na prvom krugu izravnih pregovora u ponedjeljak, jer je "Kosovo pitanje od najveće važnosti za Srbiju", a i u idućim krugovima pregovora sudjelovat će ili predsjednik ili premijer. Srbija je tražila izravne pregovore s predstavnicima kosovskih Albanca, dodao je Đurić, zato što je smatrala da su "izravni pregovori najbolji način da se dođe do kompromisnog rješenja". Prištinu će u Beču predstavljati kosovski premijer Agim Ceku i predsjednik Fatmir Sejdiu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙