FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki sektor prekinuo trend pada vrijednosti europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 19. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u srijedu nakon četverodnevnog razdoblja pada, osokoljene podizanjem investicijskog rejtinga dionicama finske Nokije i rekordnom dobiti ASML-a u drugom tromjesečju.
LONDON/FRANKFURT, 19. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u srijedu nakon četverodnevnog razdoblja pada, osokoljene podizanjem investicijskog rejtinga dionicama finske Nokije i rekordnom dobiti ASML-a u drugom tromjesečju.

Tako je londonski burzovni indeks Ftse ojačao 0,2 posto na 5.694 boda, dok je frankfurtski Dax poskočio 0,4 posto na 5.418 bodova.

Među dobitnicima isticao se tehnološki sektor, pri čemu je dionica nizozemskog proizvođača opreme za čipove ASML-a poskupjela tri posto na temelju izvješća o rekordno visokoj dobiti u drugom tromjesečju i ocjene da je tržište čipova i dalje solidno.

Dobitkom se isticala i finska Nokia, čija je dionica ojačala 2,8 posto nakon što je brokerska kuća Lehman Brother podigla njezin tehnološki rejting. Poskupjela je i dionica njezinog švedskog konkurenta Ericssona, za 3,2 posto, nakon objave vijesti da je sklopio veliki ugovor o opskrbi brazilskog telekomunikacijskog operatera Vivo.

Rast vrijednosti zabilježio je i sektor proizvođača čelika, pa je dionica njemačkog ThyssenKruppa poskupjela 2,6 posto nakon što je povisio svoju prognozu o godišnjoj dobiti prije oporezivanja. Ta je vijest poduprla i dionice Salzgittera i Corusa, koje su ojačale tri odnosno 1,6 posto.

Europski zrakoplovni konzorcij EADS također je ostvario rast cijene dionice, za 1,3 posto, nakon što je član njegove grupe Airbus opovrgnuo pisanje francuskog lista La Tribune da bi razvoj njegova vojnog zrakoplova tipa A400M mogao kasniti od 18 do 24 mjeseca.

Osjetnije jačanje europskih dionica ograničio je slabi energetski sektor i neizvjesnost oko mogućih geopolitičkih posljedica eskalacije nasilja na Bliskom Istoku. Još nema naznaka brojnijeg povratka ulagača na europska tržišta dionica, upozoravaju analitičari.

"Tržišta pritišće niz problema i neizvjesnosti ali ako pogledate odnos ponude i potražnje, zaključit ćete da situacija djeluje prilično privlačno s obzirom na nastavljene aktivnosti spajanja i očekivanje da će sezona objave poslovnih izvješća uroditi prilično dobrim rezultatima", naglasio je Rolf Elgeti iz londonskog ogranka ABN Amro.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je još snažniji rast, za 1,3 posto na 14.621 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙