FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor podigao cijene dionica na europskim tržištima

LONDON/FRANKFURT, 12. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u srijedu, poduprte snažnim jačanjem rudarskog, automobilskog i kemijskog sektora, a ulagače je ohrabrio i rast cijena dionica na njujorškoj burzi.
LONDON/FRANKFURT, 12. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u srijedu, poduprte snažnim jačanjem rudarskog, automobilskog i kemijskog sektora, a ulagače je ohrabrio i rast cijena dionica na njujorškoj burzi.

Tako je indeks londonske burze Ftse ojačao 0,5 posto, dosegnuvši 5.886 bodova. Frankfurtski Dax zabilježio je još snažniji rast, zabilježivši 5.681 bod.

Dionice rudarskih kompanija, izlistanih na europskim burzama, poskočile su nakon što je cijena bakra porasla na najvišu razinu u proteklih pet tjedana, pa je dionica Rio Tinta ojačala 1,6, ona BHP Billitona 2,7 posto.

Među istaknutim dobitnicama bila je i dionica međunarodne rudarske kompanije sa sjedištem u Švicarskoj Xstrata, koja je ojačala za čak pet posto nakon što je brokerska kuća Numis Securities povisila ciljanu cijenu za kupovinu njezinih dionica.

Dobitnik je bio i sektor proizvođača automobila, pa je vrijednost dionice švedskog Volva ojačala tri posto nakon što je Goldman Sachs izmijenio svoju preporuku za njegovu dionicu na "kupovinu". Poskupjela je i dionica DaimlerChryslera, za 2,4 posto, te ona BMW-a, za 1,9 posto, usprkos tome što podaci za lipanj pokazuju smanjen broj registracija novih automobila u zapadnoj Europi.

Ojačao je i sektor proizvođača kemikalija pa je dionica njemačkog Bayera poskupjela 2,3 posto nakon ocjene analitičara da njegova kupovina njemačkog Scheringa neće biti odgođena na dulje vrijeme iako nije uspio preuzeti 95 posto dionica te kompanije, koliko mu je potrebno da bi istisnuo manjinske dioničare.

Cijene europskih dionica dodatno je podupro i rast cijena na američkim tržištima dionica nakon što je američki proizvođač opreme za poluvodiče KLA-Tencor Corp. objavio da je rast broja narudžbi premašio očekivanja.

Ta je vijest podigla cijenu dionice nizozemskog proizvođača čipova ASML-a za 2,5 posto, iako je njezino poskupljenje dijelom rezultat predstavljanja novog stroja koji će proizvoditi manje i jeftinije memorijske čipove te bi mu mogao osigurati značajnu prednost u utrci za smanjivanje troškova u proizvodnji čipova.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je pak 1,5 posto, spustivši se na 15.249 bodova pod pritiskom pada cijena dionica u tehnološkom sektoru zbog slabijih prognoza o korporativnim zaradama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙