FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta podigla cijene dionica na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT, 6. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u četvrtak, poduprte naftnim sektorom koji je ojačao nakon što je cijena nafte dosegnula rekordnih 75,40 dolara po barelu.
LONDON/FRANKFURT, 6. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u četvrtak, poduprte naftnim sektorom koji je ojačao nakon što je cijena nafte dosegnula rekordnih 75,40 dolara po barelu.

Tako je londonski burzovni indeks Ftse ojačao 0,8 posto na 5.874 boda dok je frankfurtski Dax zabilježio rast za 0,9 posto na 5.676 bodova.

Cijena nafte dosegnula je u srijedu rekordnih 75,40 dolara po barelu zbog strahovanja vezanih za sjevernokorejsko testiranje raketnih projektila, što je podiglo cijene dionica u naftnom sektoru za prosječnih 1,2 posto.

Među istaknutim dobitnicama u tom sektoru bila je dionica britanskog BP-a koja je poskupjela 1,4 posto i dionica Totala koja je ojačala jedan posto.

Rudarski sektor također je bio među dobitnicima nakon rasta cijene bakra uslijed spekulacija da će investicijski fondovi nastaviti kupovati tu kovinu koja se koristi za izradu žica i cijevi. Tako je dionica BHP-a ojačala 0,8 a ona Antofagaste za 1,5 posto.

Ojačala je i dionica Deutsche Boerse, za 2,7 posto, nakon što je muenchenski dnevni list Sueddeutsche Zeitung objavio da je taj burzovni operater zainteresiran za spajanje s američkim operaterom Chicago Mercantile Exchange iako je spajanje s Euronextom i dalje prioritet.

Tržišta očekuju i objavu sa sastanka Europske središnje banke (ECB) o kamatama u eurozoni, pri čemu je opća ocjena da se važeća kamata neće mijenjati. Na tu su ocjenu značajno utjecali sezonski prilagođeni podaci o narudžbama industriji u Njemačkoj, koji su u svibnju drugi mjesec zaredom pokazali pad broja narudžbi za 1,2 posto na mjesečnoj razini.

"Iako se ECB namjerio na podizanje kamata, još uvijek mora biti obziran prema neraspoloženim potrošačima u eurozoni", naglasio je David Brown iz Bear Stearnsa.

"Drugim riječima, kada su u pitanju ECB i kamatne stope, program zaoštravanja monetarne politike neće biti ubrzan u odnosu na aktualni tempo od četvrt postotnog boda", dodao je Brown.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,3 posto na 15.321 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙