FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeo upis municipalnih obveznica Grada Splita

ZAGREB, 14. srpnja 2006. (Hina) - Započeo upis municipalnih obveznica Grada Splita
ZAGREB, 14. srpnja 2006. (Hina) - Započeo upis municipalnih obveznica Grada Splita

HINA - Financijski servis

Po završetku jutrošnjeg zagrebačkog predstavljanja izdanja, Zagrebačka banka kao agent i pokrovitelj izdanja, otvorila je knjigu upisa za prvu tranšu municipalnih obveznica Grada Splita, u vrijednosti od 4 milijuna eura i dospijeća 2013. godine.

Knjiga upisa zatvara se 20. srpnja, obveznice će biti izdane 24. srpnja, dok će dva dana kasnije biti uvrštene u Službeno tržište (prva kotacija) Zagrebačke burze.

Sredstvima prikupljenim ovim izdanjem, prema riječima splitskog gradonačelnika Zvonimira Puljića, financirat će osam infrastrukturnih projekata u tom gradu, i to s ciljem da Split postane turistička metropola.

Uz uređivanje gradskih ulica, tim će se sredstvima financirati i uređenje splitske Rive, izgradnja stambeno-poslovnog objekta te nekoliko školskih sportskih dvorana, ako i dovršetak Doma mladeži.

Ukupna vrijednost tih osam kapitalnih objekata iznosi 411 milijuna kuna, a projekti za koje se neće prikupiti sredstva prodajom obveznica radit će se temeljem modela javno-privatnog partnerstva, rekao je Puljić.

Ujedno je najavio i prodaju sadašnje upravne zgrade Grada Splita (Banovina) na Rivi, kako bi se u njoj uredio hotel visoke kategorije, preseljenje autobusnog i željezničkog kolodvora iz Gradske luke u predgrađe grada te ulaganja u dva stadiona, za potrebe domaćinstva Svjetskog atletskog kupa 2010., kao i mogućeg domaćinstva Europskog nogometog prvenstva 2012. godine.

Osim što Grad Split izlaskom na tržište kapitala dugoročno diverzificira izvore financiranja velikih projekata, prema riječima člana Uprave Zagrebačke banke Milivoja Goldštajna, ovim izdanjem i rad Grada postaje transparentniji, jer se investitorima u obveznice omogućuje uvid u poslovanje te realizaciju projekata.

Vlada je Gradu Splitu dala suglasnost za izdavanje obveznica, odnosno zaduživanje za ukupan iznos od 8 milijuna eura (oko 58,55 milijuna kuna).

Ukupno će se zaduženje realizirati u dvije tranše, od kojih se druga, također u vrijednosti od 4 milijuna eura, očekuje početkom prosinca ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙