FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeo upis obveznica Grada Rijeke

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Započeo upis obveznica Grada Rijeke
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Započeo upis obveznica Grada Rijeke

HINA - Financijski servis

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prvi je danas upisao municipalne obveznice Grada Rijeke, a Privredna banka Zagreb (PBZ), koja je agent ovog izdanja, u prva je tri sata zabilježila 40-ak upisa građana, rečeno je na današnjem zagrebačkom predstavljanju prve tranše tih obveznica.

Riječ je o tranši vrijednoj 8.191.504 eura (oko 60 milijuna kuna), a koja čini dio integralnog izdanja u ukupnom iznosu od 24.574.513 eura, što predstavlja najveće od ukupno tri izdanje municipalnih obveznica u Hrvatskoj (Rijeka, Koprivnica i Zadar).

Prva tranša obveznica Grada Rijeke, denominiranih u euru, nosi godišnju kamatu od 4,125 posto, na naplatu dospijeva 2016. godine, a izdavanje druge i treće tranše planirano je za 2007. i 2008. godinu.

Prema riječima gradonačelnika Obersnela, sredstvima prve tranše financirat će se izgradnja kompleksa od pet bazena, garažno-poslovnog centra, novih cesta i rješavanja problema opskrbe vodom na predjelu Kantride, čiji se dovršetak očekuje početkom 2008., odnosno uoči Europskog prvenstva u plivanju, čiji je Rijeka domaćin.

Obersnel je najavio i niz drugih infrastrukturnih projekata u tom gradu - stanogradnju, izgradnju 13,3 milijuna kuna vrijedne sportske dvorane Zamet, nove gradske knjižnice te poslovno-komercijalnog centra i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na području tvornice Benčić.

Za spomenute projekte Obersnel je kazao da će se također financirati novim instrumentima - javno-privatnim partnerstvom ili korporativnim obveznicama nekih od komunalnih poduzeća, kao što će to vjerojatno biti slučaj kod još dva značajna projekta, izgradnje novog autobusnog kolodvora te ulaganja 150 milijuna kuna u gradske prometnice.

Na ovakav se korak Grad Rijeka odlučio zbog ograničenja zaduživanja od strane Vlade, koja je umjesto željenih 300 milijuna kuna Rijeci odobrila zaduživanje u iznosu od 180 milijuna kuna.

Pritom je Obersnel rekao da razlog tome nije prezaduženost Grada, jer projekcije pokazuju da ona, zajedno s obveznicama, ove godine iznosi 8,02 posto ukupnih proračunskih prihoda Rijeke, a maksimum će dosegnuti 2009. s 10 posto. Ujedno, dodao je, očekuje se da će se u narednim godinama i zadržati trend 10 do 15 postotnog povećavanja proračunskih prihoda.

Ujedno, kako Rijeka ima stopu prireza od svega 6,25 posto, primjerice samo povećanjem te stope, što nije planirano, mogla bi se prikupiti sredstva za pokrivanje obveza, rekao je Obersnel.

Upis obveznica Grada Rijeke trajat će do 14. srpnja, kada će biti određena i cijena izdanja, a obveznice će biti izdane 18. srpnja. Dan kasnije bit će uvrštene u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙