FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 13. srpnja

ZAGREB, 13. srpnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 13. srpnja.
ZAGREB, 13. srpnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 13. srpnja.

ZAGREB - Na konferenciji za novinare Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, među ostalim, bit će potpisan Memorandum o suradnji i pokretanju Biotehnološkog parka Varaždin između investitora, tvrtke Biotehnološki park Varaždin d.o.o. i Agencije. Biotehnološki park bi se trebao razviti u razdoblju od 2007. do 2012. godine, a u njega će se, prema procjenama, u prve tri godine uložiti 20 milijuna eura, odnosno 100 do 150 milijuna eura do kraja razvoja Parka, što ovaj projekt čini najvećom greenfield investicijom u Hrvatskoj. Također, bit će predstavljeno i pokretanje javno-privatnog partnerstva unutar Agencije te pokretanje Hrvatskog partnerstva za promicanje ulaganja. (16,00 sati, Agencija, Hebrangova 34/II)

ZAGREB - Centar za poslovne informacije Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavit će na susretu s novinarima rad tog Centra, kao i sve oblike potpore i informacija koje pružaju članicama HGK. (10,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2)

ZAGREB - Realna stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) je prema očekivanjima u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila relativno visokih 6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Podaci o obračunu BDP-a po kategorijama potrošnje pokazuju da je pritom ostvaren rast osobne potrošnje od 4 posto, državne potrošnje 1 posto, investicija u kapital 18,1 posto, izvoza roba i usluga 14 posto, dok je istodobno uvoz roba i usluga zabilježio rast od 16,1 posto. Osnova za relativno visok 6-postotni rast u prvom ovogodišnjem tromjesečju bila je i niska baza u prvom prošlogodišnjem kvartalu (kada je zabilježena stopa rasta BDP-a od 1,8 posto), navode analitičari Centra za makroekonomska analize Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima". Pojašnjavaju, naime, da je u prvom kvartalu prošle godine ostvaren najmanji međugodišnji porast osobne potrošnje i investicija u fiksni kapital u proteklih pet godina, dok je porast izvoza roba i usluga bio veći samo u odnosu na prvi kvartal 2002. godine.

ZAGREB - Prosječna veleprodajna cijena pšenice na hrvatskom je tržištu nepromijenjena od travnja i u lipnju je iznosila 0,95 kuna za kilogram, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi. Raspon cijena pšenice u šestom ovogodišnjem mjesecu kretao se od 0,90 do 0,95 kn/kg, pri čemu su najviša i najniža cijena zabilježene u Osječko-baranjskoj županiji. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine prosječna veleprodajna cijena pšenice u lipnju ove godine pala je za 15 posto, navodi se u izvješću Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi.

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova, mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima, u Hrvatskoj je u travnju ove godine bio veći u odnosu na travanj 2005. godine za 3,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Istodobno, u razdoblju od siječnja do travnja, fizički obujam građevinskih radova veći je za 12,4 posto u usporedbi s radovima u razdoblju od siječnja do travnja 2005. godine.

urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙