FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Delo: Kakva hrvatska strategija rušenja ilegalnih objekata

LJUBLJANA, 12. srpnja (Hina) - Hrvatska bi trebala uspostaviti bolju strategiju komuniciranja s domaćom i stranom javnošću kako bi opravdala kampanju rušenja ilegalno sagrađenih objekata kojih je čak 11.000, a neki bi se mogli legalizirati, navodi u komentaru od srijede ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA, 12. srpnja (Hina) - Hrvatska bi trebala uspostaviti bolju strategiju komuniciranja s domaćom i stranom javnošću kako bi opravdala kampanju rušenja ilegalno sagrađenih objekata kojih je čak 11.000, a neki bi se mogli legalizirati, navodi u komentaru od srijede ljubljansko "Delo".

Slovenski dnevnik se osvrće na pritužbe slovenskih državljana koji su nakon upozorenja inspekcije počeli sami uklanjati svoje ilegalno sagrađene objekte u Segetu blizu Umaga, što je zadnjih dana izazvalo veliku medijsku pozornost u Sloveniji.

"Ilegalno sagrađeni objekti su jedna vrsta patološke društvene pojave i nisu u pravu oni koji tvrde da novinari oko toga podižu previše prašine, a posebno kad je riječ o desecima tisuća takvih objekata na hrvatskoj obali. Tako veliku pojavu ne može se tretirati kao običnu ilegalnu gradnju jer je riječ o mnogo kompleksnijem fenomenu", navodi u komentaru Boris Šuligoj.

On dodaje da sve koji su gradili kuće i vikendice na crno ne treba stavljati u "isti koš" jer je to u bivšoj Jugoslaviji bilo nešto uobičajeno, "pa čak i u Sloveniji koja je bila najsređenija republika".

"Hrvatska je u mnogo slabijoj situaciji. Ako je istina da je samo u Istri 11.000 ilegalno sagrađenih objekata, to onda znači 50.000 turista koji kupuju u Hrvatskoj, posjećuju gostionice, kupališta i idu na izlete iako uglavnom ne plaćaju turističku taksu, poreze i doprinose. Kad bi u Hrvatskoj htjeli biti dosljedni, morali bi u dvije godine srušiti svih 11.000 objekata", navodi Šuligoj.

On piše kako su mnogi vlasnici sada ilegalnih objekata vjerovali bivšim vlasnicima zemljišta i lokalnim vlasnicima da će moći legalizirati svoje kapacitete za odmor.

"Mnogi Slovenci nisu ni znali za mogućnost legalizacije, drugi opet nisu osjećali sigurnost jer je u to vrijeme u Hrvatskoj bio rat. Mnogi se osim toga pitaju - kad su objekt legalizirali susjedu, zašto ne bi sada i meni", navodi Šuligoj u komentaru o problematici gradnje na crno.

"Delov" komentator navodi da se svi ilegalno sagrađeni objekti vjerojatno neće moći srušiti i da bi se neki mogli legalizirati u okviru novih urbanističkih planova.

"Hrvatska mora srediti problem koji joj predstavlja velik teret, a u tome bi joj javno mišljenje (pa i ono u Sloveniji) moglo biti od pomoći. Pitanje je bi li rušenje svih ilegalnih objekata imalo smisla. Kad bi hrvatska država pred svojom i stranom javnošću nastupila s malo bolje dorađenom i jasnijom strategijom uklanjanja nedozvoljenih gradnji, na taj bi način najefikasnije zatvorila usta baš onima koji, braneći svoje osobne interese, koriste nacionalističku krinku", završava svoj komentar u "Delu" od srijede Boris Šuligoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙