FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Pučka stranka u parlamentu predložila rezoluciju o granici s RH

LJUBLJANA, 10. srpnja (Hina) - Slovenska pučka stranka (SLS) uložila je u ponedjeljak, na početku zadnjeg parlamentarnog zasjedanja pred ljetnu stanku, prijedlog rezolucije o granici s Hrvatskom.
LJUBLJANA, 10. srpnja (Hina) - Slovenska pučka stranka (SLS) uložila je u ponedjeljak, na početku zadnjeg parlamentarnog zasjedanja pred ljetnu stanku, prijedlog rezolucije o granici s Hrvatskom.

Iako je SLS jedna od četiriju stranaka u vladi premijera Janeza Janše, zastupnici ostalih koalicijskih stranaka u vladi nisu podržali slanje tog dokumenta u parlamentarnu proceduru, a i oporbene stranke ocijenile su potez "pučana" s velikom rezervom.

"Rezolucija proizlazi iz stanja zatečenog na granici između dviju država 25. lipnja 1991. godine i predstavlja provedbu koalicijskog ugovora sadašnjih stranaka u vladi", navela je u izjavi za javnost Slovenska pučka stranka.

Prijedlog rezolucije, koju je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel na konferenciji za novinare prije dva mjeseca označio "stranačkim dokumentom" podudara se uglavnom sa slovenskim službenim stajalištima o spornim pitanjima granice.

Prema prijedlogu rezolucije SLS-a, Sloveniji pripada cijeli Piranski zaljev, četiri zaseoka na lijevoj obali Dragonje, a ima i pravo na teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Istodobno, SLS u rezoluciji ustraje na stajalištu da granica između Hrvatske i Slovenije u Prekmurju i Međimurju treba ići sredinom rijeke Mure, a ne starom katastarskom granicom.

"Cilj naše inicijative je da se i parlament kao najviše državno tijelo jasno očituje o otvorenim graničnim pitanjima s Hrvatskom", izjavio je zastupnik SLS-a Josip Bajec.

Bajec je rekao da očekuje da će parlament o rezoluciji glasovati na svom jesenskom zasjedanju i izrazio uvjerenost da će tada dobiti široku potporu zastupnika ostalih stranaka iako je u sadašnjem trenutku riječ o izoliranoj inicijativi.

Rezoluciju SLS-a podržali su, uz zastupnike te stranke, još samo Marija Pozsonec, zastupnica mađarske manjine, te čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič.

Predsjednik oporbenih slovenskih liberalnih demokrata (LDS) Jelko Kacin negativnom je ocijenio rezoluciju o granici, izrazivši mišljenje da će naići na negativne reakcije u Hrvatskoj i da bi Sloveniji bilo bolje da se drži teksta tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

"Rezolucija o granici s Hrvatskom je u ovom trenutku nepotrebna i znači korak natrag od povijesnog dogovora Drnovšek-Račan", izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Jalko Kacin, lider liberalnih demokrata i zastupnik u Europskom parlamentu, dodajući da će inicijativa SLS-a izazvati mnogo negativne energije u Hrvatskoj.

Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše već je ranije dala do znanja da neće podržati rezoluciju SLS-a jer se radi dokumentu kojeg vlada nije usvojila. Slično su naveli i zastupnici demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koji također sudjeluju u Janšinoj vladi, dok se članovi stranke Nova Slovenija (NSI), druge najjače u vladi, za sada nisu opredijelili o tekstu rezolucije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙