FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Član Vijeća za elektroničke medije prijavljen zbog mita

ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - Suvlasnici karlovačke tvrtke, koja je kandidirala za radijsku koncesiju za područje Žumberka, prijavili su USKOK-u člana Vijeća za elektroničke medije Marka Marića, optuživši ga da ih je tražio 30 tisuća kuna kako bi im zauzvrat "sredio" dobivanje koncesije.
ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - Suvlasnici karlovačke tvrtke, koja je kandidirala za radijsku koncesiju za područje Žumberka, prijavili su USKOK-u člana Vijeća za elektroničke medije Marka Marića, optuživši ga da ih je tražio 30 tisuća kuna kako bi im zauzvrat "sredio" dobivanje koncesije.

Marić je opovrgnuo te optužbe, a protiv osoba koje su ga prijavile podnio je privatnu tužbu.

"USKOK je zaprimio prijavu protiv člana Vijeća, no za sada je ne možemo komentirati", izjavila je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin, ne želeći otkriti je li USKOK već pokrenuo predistragu.

Prijavu su podnijeli Mario Pušić i Danijel Tuškan, suvlasnici tvrtke "Sedam" koja se kandidirala za radijsku koncesiju za područje Žumberka. Oni tvrde da ih je Marić tražio 30 tisuća kuna kako bi im s još trojicom članova Vijeća za elektroničke medije omogućio dobivanje koncesije koju je Vijeće u lipnju ove godine dodijelilo tvrtki Jastreb Panorama, za koju Pušić i Tuškan tvrde da nije ni registrirana za radijsku djelatnost.

Kako prenosi današnji tisak, njih dvojica imaju tonski zapis razgovora od 14. lipnja u jednom karlovačkom kafiću u kojemu je Marić od njih navodno tražio novac. O svemu su sačinili i transkript koji su ovjerili kod javnog bilježnika, a kažu da su spremni i na poligrafsko testiranje.

"Riječ je o grubim neistinama i insinuacijama kojima me se želi diskreditirati, ali i promijeniti odluka Vijeća koje je koncesiju za područje Žumberka jednoglasno dodijelilo drugoj tvrtki", kazao je Hini Marić koji od nadležnih tijela traži hitnu provjeru istinitosti optužbi na njegov račun. U međuvremenu je, kaže, podnio privatne tužbe protiv dvojca koji ga je prijavio USKOK-u.

"Neka dostave snimke razgovora, pa će se vidjeti tko govori istinu", kaže Marić koji tvrdi da je i transkript razgovora krivotvorina.

Ne poriče da se sastao s Pušićem i Tuškanom, no tvrdi da ih nije tražio mito, već da im je rekao kako će glasati za njih ako im ponuda za koncesiju bude kvalitetna i zadovoljavajuća kao i ostale. Smatra da je riječ o "osveti" jer nije "digao ruku" za njih.

Rekao je da neće "zamrznuti" svoj mandat jer bi time priznao krivicu za nešto što nije učinio. Dodao je kako ga do sada nitko iz USKOK-a ili policije nije zvao na razgovor.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Denis Peričić potvrdio je Hini da je Vijeće primilo izjavu protiv Marića te da se o tome raspravljalo na dvije sjednice na kojima je Marić ustvrdio da je riječ o neistinama i rekao da je podnio privatnu kaznenu prijavu protiv potpisnika izjave.

Peričić kaže da je bila spomenuta i mogućnost ostavke, ali se o njoj nije raspravljalo zbog rezolutnog stava Marića da nije kriv.

"Unatoč ozbiljnim optužbama protiv člana Vijeća, moramo polaziti od presumpcije nevinosti, a samo Vijeće, zbog zakonskih odredbi, ne može sankcionirati svog člana", kaže Peričić koji se također zalaže da nadležna tijela žurno provjere istinitost optužbi.

Podsjeća da po Zakonu o elektroničkim medijima Vijeće ne može razriješiti svog člana te da Statut Vijeća ne predviđa disciplinske mjere protiv članova.

O eventualnom poništenju natječaja Vijeće će raspravljati kad ćemo o cijelom slučaju imati više utvrđenih informacija, kazao je Peričić, istaknuvši kako se ograđuje i osuđuje bilo koji neprihvatljivi postupak pojedinog vijećnika ako se optužbe pokažu istinitim.

Večernji list piše da je glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio da će Marić biti razriješen ako se optužbe pokažu točnima.

Članove Vijeća za elektroničke medije imenuje Sabor na prijedlog Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙