FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Manolić završio svjedočenje potvrdom iskaza o podjeli BiH

ZAGREB/DEN HAAG, 6. srpnja (Hina) - Nekadašnji hrvatski premijer i predsjednik Sabora Josip Manolić u četvrtak je na kraju svjedočenja pred Haškim sudom (ICTY), u procesu šestorici bivših čelnika HR Herceg Bosne, potvrdio svoj iskaz o podjeli BiH koju su u travnju 1991. u Karađorđevu dogovorili predsjednici Hrvatske i Jugoslavije, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.
ZAGREB/DEN HAAG, 6. srpnja (Hina) - Nekadašnji hrvatski premijer i predsjednik Sabora Josip Manolić u četvrtak je na kraju svjedočenja pred Haškim sudom (ICTY), u procesu šestorici bivših čelnika HR Herceg Bosne, potvrdio svoj iskaz o podjeli BiH koju su u travnju 1991. u Karađorđevu dogovorili predsjednici Hrvatske i Jugoslavije, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

"Ostajem kod svog iskaza o Karađorđevu...Centralno pitanje je uloga predsjednika Tuđmana u podjeli BiH. On nam je nakon tog sastanka rekao kako su se (on i Milošević) načelno sporazumjeli da će se dogovoriti kako ćemo podijeliti prostor Hrvatske, Srbije i BiH", kazao je Manolić odgovarajući na dodatno ispitivanje tužitelja Kennetha Scotta o sastanku Tuđman-Milošević u Karađorđevu.

Manolić je naglasio kako su Tuđman i Milošević odmah nakon povratka iz Karađorđeva osnovali stručne komisije sa zadaćom da pripreme dokumente za realizaciju postignutog sporazuma.

U Hrvatskoj je vođenje te komisije povjereno akademiku Dušanu Bilandžiću, rekao je svjedok.

"Akademik Bilandžić iznosi da ga je Tuđman pozvao 10. travnja 1991. i rekao mu kako formira ekspertni tim u kojem će biti on i još trojica uglednih ljudi hrvatske politike i jedan član Ustavnog suda", svjedočio je Manolić te dodao kako je "komisija trebala pripremiti dokumente za realizaciju načelnog sporazuma s Miloševićem". S druge strane, i Milošević je osnovao takvu komisiju, kazao je.

Braniteljica optuženog generala Milivoja Petkovića, odvjetnica Vesna Alaburić, prethodno je ukazala na niz proturječja u Manolićevu iskazu. Svjedok je, po njezinim riječima, prvo tvrdio kako su se Tuđman i Milošević "dogovorili o rješavanju problema Hrvatske i Srbije na štetu BiH", potom da su se "načelno dogovorili o podjeli BiH", pa zatim "o podjeli unutar BiH" a na kraju i da "Tuđman nije bio za podjelu BiH jer to ne bi prihvatila međunarodna zajednica".

Alaburić i drugi branitelji optuženih, citirali su i Manolićeve izjave iz 1993. u kojim se on nije protivio postojanju HR Herceg Bosne ili politici Zagreba prema BiH.

Tijekom dodatnog ispitivanja tužitelja, Manolić je kazao kako sporazum iz Graza iz svibnja 1992. između Mate Bobana i Radovana Karadžića "nije vidio, ali su posljedice bile da su nakon njega prestali oružani sukobi između Hrvata i Srba u BiH".

Potvrdio je postojanje dokumenata o isporukama oružja i vojne opreme iz Hrvatske za HVO u BiH, ocijenivši kako obrana Jadranka Prlića i ostalih griješi jer "uvlači Hrvatsku u nevolje s embargom", što je izazvalo smijeh branitelja i optuženih.

Prlićev branitelj Michael Carnavas, s ljutnjom u glasu je primijetio kako je svjedok u sudnici "iz privatnih razloga, kako bi blatio Tuđmana i sve ostale".

Kao dodatnu potvrdu vjerodostojnosti Manolićeva svjedočenja o politici predsjednika Tuđmana i hrvatskog vodstva prema BiH 90-ih, tužitelj Scott je zatražio da se u spis dokaza uvrsti transkript svjedočenja sadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću pred ICTY-em 1998.

Branitelji šestorice optuženih usprotivili su se tom zahtjevu, zatraživši da se Mesić pozove da svjedoči "uživo", kako bi ga mogli protuispitivati. "Mi se tome protivimo, njega treba dovesti ovdje i propisno ga protuispitati", rekao je odvjetnik Carnavas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙