FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Predstavljena Praljkova knjiga o rušenju Starog mosta

MOSTAR, 15. lipnja 2006. (Hina) - Knjiga "Kako je srušen Stari most - činjenice", bivšeg zapovjednika HVO-a generala Slobodana Praljka, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine, predstavljena je u srijedu navečer u Mostaru.
MOSTAR, 15. lipnja 2006. (Hina) - Knjiga "Kako je srušen Stari most - činjenice", bivšeg zapovjednika HVO-a generala Slobodana Praljka, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine, predstavljena je u srijedu navečer u Mostaru.

Predstavljanju knjige, u kojoj je Praljak iznio svoje viđenje okolnosti rušenja Starog mosta u Mostaru u studenome 1993. tijekom bošnjačko-hrvatskog rata u BiH, nazočili su između ostalih biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, te povjesničar Josip Jurčević.

Oni su ocijenili da još nije rečena cjelokupna istina o rušenju Starog mosta, te da je Praljkova knjiga dobrodošla u traženju te istine.

Biskup Perić je pozvao je međunarodnu zajednicu, posebice UNESCO, da se angažira na temeljitoj provjeri činjenica i okolnosti rušenja mosta, dok je Jurčević istaknuo da su uložena golema sredstva na krivotvorenju informacija kako bi se za rušenje Starog mosta optužilo Hrvate.

"Stari most je srušen postavljenim eksplozivom koji nema hrvatsko porijeklo", ustvrdio je Jurčević, dodavši da se generala Praljka optužuje da je kao zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odgovoran za rušenje Starog mosta, ali se zanemaruje činjenica da na dan rušenja mosta, 9. studenog 1993. godine, on više nije bio zapovjednik HVO-a.

Po Jurčevićevim riječima čin rušenja Starog mosta je izrežiran što, po njegovu mišljenju, potvrđuju i unaprijed pripremljene televizijske kamere koje su snimile rušenje da bi se okrivilo Hrvate.

ICTY je optužio Praljka zajedno s još petoricom bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata iz BiH - bivšim premijerom i predsjednikom HR HB Jadrankom Prlićem, ministrom obrane Brunom Stojićem, ministrom policije Valentinom Čorićem, zapovjednikom HVO-a generalom Milivojem Petkovićem i šefom uprave zatvora i logora HVO-a Berislavom Pušićem - za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja HR Herceg Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993./94. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙