FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Pozivnice za članstvo u NATO-u neće biti iznesene na summitu NATO-a u Rigi krajem studenoga, ali očekujem da će Hrvatskoj biti izrečen jak i ohrabrujući signal, kazao je u četvrtak u Zagrebu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. "Inzistirao sam da dođem u posjet Hrvatskoj prije summita NATO-a u Rigi, sastanka na kojem neće biti uručene pozivnice drugim državama. Ali ja očekujem od tog summita jake i ohrabrujuće signale onim državama koje se žele priključiti NATO-u", rekao je Scheffer. Hrvatski predsjednik je rekao da je članstvo u NATO-u zapostavljeno u hrvatskoj javnosti i pojasnio da je to zato jer "kada se govori o eurotlatanskim integracijama, to se najčešće tumači kao ulazak u EU". "Ulazak u NATO je u interesu naše sigurnosti, u interesu zaštite određenih vrijednosti, Hrvatskoj najviše odgovara da ostvarimo oba cilja", istaknuo je Mesić.

SAN SEBASTIAN - Prvi sastanak predstavnika španjolske Socijalističke stranke (PSE) s članovima političkog ogranka ETA-e, Batasune koji se održava u sklopu mirovnog procesa u Baskiji počeo je u četvrtak ujutro u jednom hotelu u San Sebastianu, baskijskom gradu na sjeveru zemlje. Glavni tajnik PSE Patxi Lopez i vođa Batasune Arnaldo Otegi stigli su oko 10 sati po mjesnom vremenu u hotel na prvi sastanak od zabrane političkog djelovanja stranke koja se bori za neovisnost. Promatrači sastanak ocjenjuju simboličnim, a njegovo održavanje potaknuli su socijalisti nastojeći uspostaviti službene političke kontakte s članovima baskijske stranke koja se bori za neovisnost, a u sklopu mirovnog procesa što ga je najavom prekida vatre otvorila ETA. Održavanju današnjeg sastanka žestoko se protivi španjolska desnica.

JERUZALEM - Izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze vremenski je ograničena, izjavio je u četvrtak glasnogovornik izraelske vojske. "Cilj je umanjiti učinak palestinskih raketnih napada na izraelska naselja i gradove na način na napadnemo napadače, tj. oružane skupine. Ne radi se o tome da se u Gazi trajnije ostane. Operacija je vremenski ograničena", istaknuo je. Znatne izraelske snage raspoređene su tijekom noći i u zoru oko bivših židovskih naselja Dugit, Nissanit i Elei Sinai na sjeveru Gaze, uključujući oklopna vozila. Vojne su postrojbe izraelske vojske također raspoređene na prilazima mjesta Beit Hanoun i Beit Lahiya.

GAZA - Palestinski civil ubijen je u četvrtak u pucnjavi iz izraelskog oklopnog vozila u ponovo zaposjednutom evakuiranom židovskom naselju Beit Lahya, na sjeveru Gaze, doznaje se iz bolničkih izvora. Dvadesetogodišnji Mohamed Attar smrtno je pogođen iz strojnice oklopnog vozila ispred svoje kuće u Atatri, zapadnom dijelu Beit Lahye. Od početka izraelske ofenzive u srijedu, u tom su dijelu Gaze u pucnjavi izraelske vojske život uzgubila dvojica aktivista Hamasa i jedan palestinski policajac.

HAZA - Palestinski premijer Ismail Hanija, iz Hamasa, osudio je u četvrtak izraelsku ofenzivu u Pojasu Gaze nazvavši je "kolektivnim kažnjavanjem", te je uputio poziv međunarodnoj zajednici da tome stane na kraj. "To što Izrael čini razotkriva plan o ponovnoj okupaciji dijelova Pojasa Gaze, uništavanju infrastrukture i nametanju kolektivne kazne protiv našeg naroda kako bi ga se izludilo", istaknuo je Hanija u priopćenju. "Zločini koje Izraelci čine predstavljaju njihov neuspjeh i zbunjenost, ali će dodatno učvrstiti jedinstvo palestinskog naroda", poručio je.

PEKING - Glavni kineski pregovarač za sjevernokorejsku nuklearnu krizu biti će u pratnji potpredsjednika Hui Liangyua koji sljedeći tjedan putuje u Pjongjang, priopćila je u četvrtak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova. Radi se o zamjeniku ministra vanjskih poslova Wu Daweiu koji je na posljednjem krugu pregovora između dviju Koreja, SAD-a, Japana, Kine i Rusije predstavljao kinesku stranu, pojasnila je glasnogovornica Jiang Yu. Wu će također u petak razgovarati s američkim izaslanikom Christopherom Hillom koji stiže u posjet Pekingu. Kineski predsjednik Hui putuje u sjevernu Koreju u ponedjeljak na 45. godišnjicu kinesko-sjevernokorejskog sporazuma o prijateljstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙