FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Kacin u pismu Janši traži obuzdavanje Rupelova "soliranja"

LJUBLJANA, 4. srpnja (Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik najveće oporbene stranke, liberalnih demokrata, Jelko Kacin pozvao je u utorak premijera Janeza Janšu da obuzda "soliranje" na području vanjske politike koje, po njegovoj ocjeni, prema susjednim državama vodi ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.
LJUBLJANA, 4. srpnja (Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik najveće oporbene stranke, liberalnih demokrata, Jelko Kacin pozvao je u utorak premijera Janeza Janšu da obuzda "soliranje" na području vanjske politike koje, po njegovoj ocjeni, prema susjednim državama vodi ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Krajnje je vrijeme da aktivno intervenirate na područje vanjske politike i onemogućite nastavak solističke i štetne prakse koju stalno ponavlja vaš ministar vanjskih poslova", naveo je u otvorenom pismu Janši, objavljenom u utorak na svojoj službenoj internet-stranici, predsjednik liberalnih demokrata (LDS) Jelko Kacin.

Kacin je Janši predložio izvanredni sastanak vanjskopolitičkog odbora parlamenta i zatražio da mu svoj odgovor o djelovanju ministra Rupela dade najkasnije do kraja tjedna, sugerirajući da će njegova stranka u suprotnom u parlamentu pokrenuti interpelaciju za opoziv ministra vanjskih poslova.

Kacin je najviše kritike u pismu Janši uputio Rupelovoj izjavi kojom je ministar pozdravio dogovor dijela organizacija koje predstavljaju koruške Slovence u Austriji i austrijske vlade o postavljanju oko 150 dvojezičnih topografskih oznaka (na njemačkom i slovenskom jeziku) u naseljima gdje žive Slovenci. Prema Kacinu, riječ o lošem Rupelovu potezu kojim je podijelio koruške Slovence, jer spomenuti dogovor, po njegovoj ocjeni, smanjuje prava koja imaju prema Austrijskom državnom ugovoru iz 1955. godine, te znači "reviziju" tog međunarodnog dokumenta na koji se, kao slijednica Jugoslavije u zaštiti slovenske manjine, Slovenija poziva. Kacin predlaže Janši da umjesto Rupela "odmah pošalje prosvjednu notu Austriji" te notu u vezi s takvim ponašanjem Austrije svim savezničkim zemljama protuhitlerovske koalicije s naglaskom da članak iz Austrijskog državnog ugovora nije zastario niti konzumiran.

Kacin je kao pogrešne poteze Rupela u odnosu prema susjednim zemljama naveo i prekasno reagiranje na talijanske planove o gradnja dvaju terminala za tekući plin blizu Trsta, a iznio je ocjenu da niti Rupelovo predstavljanje tzv. Bijele knjige o slovensko-hrvatskoj granici nije bilo usklađeno u vladi.

Kacin u pismu navodi da je Janša pozitivno i državotvorno reagirao na njegov prijedlog da se s Hrvatskom obnove pregovori o otvorenim pitanjima i pokuša postići privremeni dogovor za štediše Ljubljanske banke. No, Rupel je nakon toga "požurio sa svojom reakcijom i objavio Bijelu knjigu", piše Kacin.

Osim toga, navodi u pismu premijeru čelnik liberalnih demokrata i eurozastupnik Kacin, Rupel je odnose s Hrvatskom učinio napetijima i svojim nedavnim pismom Olliju Rehnu, u kojemu opet iznosi potrebu rješenja pitanja granice tijekom hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Takvo je pismo europskom povjereniku za proširenje bilo "neočekivano", ocijenio je Kacin..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙