FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

1. sajam hrvatskog suvenira od 5. do 9. srpnja u Zagrebu

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Prvi sajam hrvatskog suvenira Zagreb 2006. na kojem će se s izvornim hrvatskim proizvodima - suvenirima predstaviti 60-ak proizvođača iz cijele Hrvatske održat će se od 5. do 9. srpnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Prvi sajam hrvatskog suvenira Zagreb 2006. na kojem će se s izvornim hrvatskim proizvodima - suvenirima predstaviti 60-ak proizvođača iz cijele Hrvatske održat će se od 5. do 9. srpnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Sajam organizira Udruga hrvatski suvenir, osnovana 2000. radi poticanja proizvodnje i promoviranja izvornog hrvatskog proizvoda i suvenira. Udruga sada ima oko stotinjak članova - umjetnika, autora, dizajnera i tradicionalnih obrtnika.

Predsjednik Udruge hrvatski suvenir Željko Ćosić rekao je da je cilj sajma predstaviti male proizvođače s bogatstvom hrvatskih proizvoda te pokrenuti društvene procese radi njihove institucionalne zaštite. Ćosić je rekao kako žele skrenuti pozornost na autentičnost hrvatskih suvenira te njihovu zaštitu od nelojalne uvozne konkurencije.

"Konstantna medijska tema je turistička prepoznatljivost Hrvatske, a današnja situacija na tržištu suvenira je da više od 80 posto ponude potječe iz uvoza - Kine, Tajvana, Indonezije..., što turistima daje lažnu sliku o Hrvatskoj i stvara lošu percepciju hrvatskog indentiteta", rekao je Ćosić.

Požalio se na izostanak tražene potpore od Ministarstva turizma i Grada Zagreba. Rekao je da je Turistička zajednica Grada Zagreba sa 10.000 kuna prošle godine sufinancirala izdavanje Kataloga, a pomoć nisu dobili ni od Hrvatske obrtničke komore. Održavanje sajma, koji je koštao oko 20.000 kuna, platiti su sami, rekao je Ćosić i dodao da bi bilo i više izlagača da su mogli od grada Zagreba dobiti više štandova.

Članovi Udruge hrvatski suvenir sada koriste mali prostor od oko 16 četvornih metara u Ilici 49 (galerija) za koji plaćaju najam Hrvatskoj obrtničkoj komori, a Turistička zajednica Zagrebačke županije ponudila im je izlog u kojem će moći predstavljati suvenire s područja te županije.

Ćosić je istaknuo kako je hrvatskim proizvođačima suvenira potrebna potpora vlasti. Proizvođačima hrvatskog suvenira trebalo bi se omogućiti besplatan prodajni prostor na Jadranu, jer ga oni nisu u stanju platiti. Potrebna je također sustavna promocija hrvatskog suvenira i stranim gostima treba darovati hrvatski suvenir, rekao je Ćosić.

Na prvom sajmu hrvatskog suvenira Zagreb 2006., koji bi, kako je rečeno, trebao postati tradicionalan, održat će se i prezentacije i radionice za djecu. Predstavit će se oblikovanje keramike na grmčarskom kolu, izrada cvjetova iz tankih furnira drveta, Lepoglavske čipke, čipke na kuken, pletenih proizvoda od šiba i komušine, Svetomarske čipke, modeliranje gline, drvorezbarenje, postupak dobivanja lanenog platna.

Na radionicama će djeca moći izrađivati cvjetove od papira, crtati akvarel tehnikom, dobiti poduku u vezenju križićima i izrađivati tradicionalni nakit samoborskoga kraja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙