FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Prvi međunarodni sajam ribarstva u Hrvatskoj

UMAG, 8. lipnja 2006. (Hina) - Prvi Međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme u Hrvatskoj CROFISH otvoren je danas u Umagu, a okupio je 75 izlagača, od čega 44 iz Hrvatske, 30 iz Italije i jednog iz Španjolske.
UMAG, 8. lipnja 2006. (Hina) - Prvi Međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme u Hrvatskoj CROFISH otvoren je danas u Umagu, a okupio je 75 izlagača, od čega 44 iz Hrvatske, 30 iz Italije i jednog iz Španjolske.

Sajam ribarstva u Umagu znak je bolje klime za hrvatsko ribarstvo, a odaziv izlagača dokaz je da je u Hrvatskoj bio potreban jedan takav specijalizirani sajam, istaknuo je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković otvarajući sajam koji se održava do nedjelje, 11. lipnja.

Čobanković smatra kako je uistinu došlo vrijeme kada se žele stvoriti što bolji uvjeti za razvoj ribarstva, te u tom kontekstu istaknuo da je prije otvaranja sajma u Umagu bio nazočan skupštini prve veletržnice riba u Hrvatskoj u Poreču, koja bi trebala biti u funkciji do kraja ove godine. To je, smatra, "pionirski zahvat" i pokazatelj da se u Hrvatskoj krenulo u stvaranje potrebitih uvjeta za razvoj ribarstva.

"Prošlo je vrijeme priča, moramo krenuti u konkretnu realizaciju projekata", poručio je ministar. Izrazio je pritom zadovoljstvo što se konačno krenulo i s projektom modernizacije ribarske flote, te podsjetio da je resorno ministarstvo po prvi put u povijesti ribarstva uvelo potporu od 14 posto po fakturi isporučene ribe. Time će se uz ostalo osigurati i konkurentnost naših ribara, naglasio je Čobanković.

Najavio je da će se njegovo ministarstvo i dalje zalagati da se u Hrvatskoj konačno definiraju i ribarske luke, ali i poručio da u taj zahvat Ministarstvo ne može ići samo već je potrebna potpora regionalne i lokalne samouprave, jer one predlažu prostorne planove i stvaraju osnovne preduvjete za primjerice izgradnju veletržnica.

Izlagače na prvom sajmu ribarstva u Umagu pozdravili su savjetnik predsjednika Republike Borislav Vučković, čelnici Istarske županije i Umaga, te predsjednik Ceha ribara Hrvatske Tonči Božanić koji također ocjenjuje da je sajam znak da ribarstvo u Hrvatskoj ima svoju budućnost.

Na sajmu ribarstva i ribarske opreme CROFISH biti će predstavljeni i međunarodni projekti izgradnje prvih veletržnica riba u Hrvatskoj te njihovo povezivanje u sustav veletržnica EU.

Organizator sajma su Istarska županija i grad Umag uz potporu HGK, HOK-a te talijanskih regija Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia Romagna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙