FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka slavistička škola od 21. kolovoza do 2. rujna u Dubrovniku

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Tradicionalni hrvatski seminar za strane slaviste, 35. Zagrebačka slavistička škola, održat će se u Dubrovniku od 21. kolovoza do 2. rujna.
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Tradicionalni hrvatski seminar za strane slaviste, 35. Zagrebačka slavistička škola, održat će se u Dubrovniku od 21. kolovoza do 2. rujna.

Na ovogodišnjem seminaru sudjelovat će devedesetak polaznika iz 24 zemlje, rekao je novinarima voditelj Zagrebačke slavističke škole Krešimir Bagić.

Program je podijeljen u tri tematske cjeline - jezikoslovni i književno-znanstveni ciklus predavanja, te ciklus kulturnih događanja.

Jezikoslovni ciklus predavanja, koji je predstavio Ivo Pranjković, nastavlja se na prošlogodišnju temu o raslojavanju hrvatskog jezika i književnosti.

Ove će godine u fokusu interesa biti jedan od tipova raslojavanja, odnos jezika i književnog teksta, rekao je Pranjković.

Na seminaru će posebno biti obrađene stilske figure, a uz Pranjkovića izlagat će Lada Badurina, Josip Silić, Krešimir Bagić i Dubravko Škiljan.

Književnoznanstveni ciklus predavanja bavit će se ideologijama i ideologemima hrvatske književnosti, rekao je voditelj tog ciklusa Krešimir Nemec, koji će izlagati o pravaštvu u hrvatskoj književnosti.

O počecima hrvatske političke autobiografije predavat će Stanko Lasić, o odnosu Držića i Machiavellia Milovan Tatarin, o osmanizmu u hrvatskoj književnosti od 15. do 19. stoljeća Davor Dukić, a o feminizmu i postfeminizmu u suvremenoj hrvatskoj književnosti Andrea Zlatar Violić.

U sklopu pratećih programa sudionici seminara vidjet će kazališne i filmske projekcije, koncerte i druge kulturne sadržaje.

Tijekom 34 godine postojanja škole seminar je pohađalo oko 2.300 polaznika iz pedesetak zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙