FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plassnik: EU spremna pomoći Srbiji u primjeni akcijskog plana suradnje s Haagom

BEOGRAD, 30. lipnja (Hina) - Europska unija će Srbiji pomoći u primjeni akcijskog plana suradnje s Haškim sudom, ali važno je da je Srbija sama preuzela tu inicijativu, izjavila je u petak u Beogradu austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja posljednji dan predsjedava Europskom unijom.
BEOGRAD, 30. lipnja (Hina) - Europska unija će Srbiji pomoći u primjeni akcijskog plana suradnje s Haškim sudom, ali važno je da je Srbija sama preuzela tu inicijativu, izjavila je u petak u Beogradu austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja posljednji dan predsjedava Europskom unijom.

"Srbija mora ostvariti punu suradnju s Haškim sudom, tu nema nikakve sumnje i nikakvih olakšica, iako je moguće da i mi praktično pomognemo u tome", kazala je Ursula Plassnik nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je naglasio da očekuje od Vlade Srbije "pokretanje inicijative" i provođenje akcijskog plana uz pomoć institucija EU.

"Srbija ima svoj prvi strateški cilj, postati članica EU. Sve prepreke na tom putu će biti uklonjene", kazao je Tadić, koji je u razgovoru s austrijskom ministricom naglasio da je cilj njegove turneje po zemljama regije proteklog tjedna bio da "nakon uspostave Srbije kao članice UN-a pošalje snažnu poruku mira, stabilnosti i suradnje".

"Stajalište EU je čvrsto - pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU neće biti nastavljeni ako haški optuženici ne budu izručeni haškom sudu", izjavio je nakon susreta s Ursulom Plassnik i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković, koji je novinarima kazao da je obveza Srbije brzo usvajanje i primjena "europskog akcijskog plana, koji bi bio jači od 'antieuropskog' plana kojega su osmislile i kojega provode dvije stranke bivšeg režima, koje su protiv europskih integracija Srbije".

"Akcijski plan demokratskih snaga u Srbiji podrazumijeva i da se iz tajnih službi, pravosuđa, policije i medija uklone ljudi bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića", precizirao je Drašković.

"EU će nastaviti pomagati i podržavati Srbiju, ali od vas će zavisiti hoćete li krenuti tim putem", naglasila je Plassnik nakon razgovora s Draškovićem.

Austrijska šefica diplomacije sastala se u Beogradu i s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, a u priopćenju nakon tog sastanka stoji da su se sugovornici "složili da je od posebne važnosti da Srbija nastavi pregovore s EU o stabilizaciji i pridruživanju", te se dodaje da je "na sastanku bilo riječi i o pripremi akcijskog plana za okončanje suradnje s Haškim sudom".

S Ursulom Plassnik u petak se sastala i potpredsjednica Vlade Srbije Ivana Dulić Marković, te su se - kako je priopćeno - sugovornice složile da je važno da Beograd preuzme inicijativu i pokaže spremnost na ispunjavanje uvjeta za nastavak pregovora Srbije i EU, kao i da je suradnja demokratski orijentiranih snaga, uz dijalog s međunarodnom zajednicom, uvjet za uspješno provođenje reformi u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙