FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska zatvorila prvo poglavlje u pregovorima s EU

LUXEMBOURG, 13. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljak u Luxembourgu privremeno zatvorila prvo poglavlje u pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.
LUXEMBOURG, 13. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljak u Luxembourgu privremeno zatvorila prvo poglavlje u pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

"Postigli smo suglasnost o otvaranju i privremenom zatvaranju pregovora o znanosti i istraživanju, prvom od 35 poglavlja europske pravne stečevine", izjavila je nakon završetka pristupne konferencije predsjedateljica Vijeća EU-a, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plasnik.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, koja je vodila hrvatsko izaslanstvo na pristupnoj konfernciji, najavila da će Hrvatska povećati investicije u području znanosti i istraživanja.

Poglavlje znanost i istraživanje spada u relativno lakša poglavlja jer je tu nadležnost EU-a vrlo ograničena i uglavnom je stvar nacionalnih politika država članica.

To znači da Hrvatska neće morati usvajati nikakve nove zakone na tom području, ali će morati osigurati preduvjete za sudjelovanje u okvirnim programima EU-a za znanost i istraživanje.

"Hrvatska je na jako dobrom putu. Naravno, svjesni smo da će to biti dugi put i da se trebamo usredotočiti na naš zajednički cilj", rekla je Plassnik, dodajući da je današnji događaj dokaz da "europska perspektiva nije samo obećanje, nego stvarnost".

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je rekao kako smatra "realističnim" da Hrvatska može dovršiti proces pristupa "oko kraja ovoga desetljeća ako pregovori budu išli dobro i ako bude usvajala reforme koje se provede ne terenu".

Ministrica Grabar-Kitarović je rekla da je Hrvatska odlučna ispunjavati svoje obveze, nastaviti s reformskim procesom u pravosuđu i drugim područjima, raditi na suzbijanju korupcije, povratku izbjeglica, regionalnoj suradnji i nastaviti suradnju s Haškim sudom.

Povjerenik Rehn je rekao da će Komisija uskoro dovršiti izviješća o screeningu za nekoliko poglavlja acquisa. Hrvatska je do sada obavila 22 eksplanatorna screeninga i 18 bilateralnih, dok je Komisija do sada izradila izviješća o samo četiri screeninga. Prvo sljedeće poglavlje koje će Hrvatska otvoriti jest obrazovanje i kultura, što bi se moglo dogoditi prije ljetne stanke.

Svi važniji događaji u hrvatskom pristupu Europskoj uniji dogodili su se u Luksemburgu. Tu je 2001. godine potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a prošle godine tu su otvoreni pregovori, nakon što je Carla del Ponte izvijestila ministre vanjskih poslova da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. "Ima neka tajna veza između Hrvatske i Luksemburga", rekla je ministrica Plassnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙