FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka o europskom ustavu najkasnije do kraja 2008.

BRUXELLES, 16. lipnja 2006. (Hina) - Čelnici Europske unije usuglasili su se da se najkasnije do kraja 2008. godine odluči što napraviti s europskim ustavom, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.
BRUXELLES, 16. lipnja 2006. (Hina) - Čelnici Europske unije usuglasili su se da se najkasnije do kraja 2008. godine odluči što napraviti s europskim ustavom, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

"Postignuta je suglasnost da se potrebni koraci trebaju provesti najkasnije u drugoj polovici 2008. godine", rekao je Schuessel u četvrtak navečer nakon završetka prvog dana summita šefova država ili vlada Europske unije.

Schuesssel je na konferenciji za novinare rekao da će formalni zaključci biti usvojeni u petak, drugi dan summita. Prvi dan summita razgovaralo se o europskom ustavu i problemu migracije i integracije imigranata, dok je pitanje proširenja, o kojem se također trebalo raspravljati, ostavljeno za petak.

"Postoji suglasnost da Sporazum iz Nice nije dovoljan, postoji također suglasnost da je sadržaj ustava dobar i da ga treba održati na životu, ali su potrebni novi elementi kako bismo građane uvjerili u to", rekao je Schuessel.

Stoga je dogovoren dvotračni pristup, dodao je Schuessel. "S jedne strane, trebale bi se iskoristiti mogućnosti koje nude postojeći sporazumu kako bi se postigli konkretni rezultati, koje građani očekuju. S druge strane, treba nastaviti ustavni proces", rekao je austrijski kancelar.

"Razdoblje razmišljanja je završeno, sada je na redu razdoblje konkretnih rezultata", rekao je Scuessel.

Postignut je dogovor da Njemačka, koja će predsjedavati u prvoj polovici sljedeće godine, pripremi izviješće u kojem će ocijeniti postojeće stanje i iznijeti mogući razvoj situacije, a na temelju tog izvješća donijele bi se odluke kako dalje s reformskim procesom s ciljem da se poduzmu potrebni koraci najkasnije u drugoj polovici 2008. godine.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je zadovoljstvo rezultatom prvog dana summita. "Postojala je opasnost da EU bez ustava bude paralizirana, sada je to izbjegnuto. S konkretnim rezultatima stvorit ćemo bolje uvjete za rješenja ustavnog pitanja", rekao je Barroso.

Čelnici su se dogovorili da se 25. ožujka sljedeće godine u Berlinu održi svečani summit u povodu 50. obljetnice potpisivanja Rimskih sporazuma na kojem bi trebali donijeti političku deklaraciju u kojoj bi istaknuli europske vrijednosti i ambicije.

Paralelno sa sastancima šefova država ili vlada, odvojeno su se sastali ministri vanjskih poslova EU-a, a glavna tema je bila stanje u Srbiji u svjetlu stvaranja neovisne Crne Gore, pregovora o statusu Kosova i odluke EU-a da prekine pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom.

Ministri su se suglasili da je EU spremna nastaviti pregovore čim Srbija uspostavi punu suradnju s Haškim sudom. Neslužbeno se doznaje da je Srbiji sugerirano da napravi akcijski plan za uhićenje ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića.

"Svjesni smo da u Srbiji ima frustracija i gorčine, stoga smo raspravljali kako joj pomoći da izabere europski put", rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plasnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙