FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba oštro protiv izmjena Zakona o izvlaštenju

ZAGREB, 30. lipnja (Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju oštro je danas kritizirala saborska oporba, uvjerena da je riječ o neustavnom tekstu, koji će, u korist tajkuna, a na štetu građana, ozakoniti zloporabe.
ZAGREB, 30. lipnja (Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju oštro je danas kritizirala saborska oporba, uvjerena da je riječ o neustavnom tekstu, koji će, u korist tajkuna, a na štetu građana, ozakoniti zloporabe.

"Ovo je beskompromisna zaštita moćnih na štetu građana", rekla je Ingrid Antičević-Marinović (SDP), ocjenjujući neobjašnjivim proširenje definicije državnog interesa, po kojem se izvlaštenje može provesti i ako nadležno tijelo procijeni da se od nekretnine može dobiti veća korist ako je izvlaštena.

Da će predloženi zakon omogućiti zloporabe instituta izvlašenja smatra i Ljubica Lalić (HSS), koja je upozorila da bi izvlaštenje, po svojoj naravi, morao biti izvanredni akt, budući da je nepovredivost prava vlasništva zajamčena Ustavom.

Lalić je zabrinuta i zbog odredbe s retroaktivnim djelovanjem po kojoj se rješenje o izvlaštenju ne može poništiti ako je novi vlasnik stekao pravo vlasništva.

"Legalizacijom zloporabe" nazvala je i rješenje po kojem se izvlaštenje ne može poništiti ni ako je korisnik nekretnine u međuvremenu nekretninu prenamijenio u skladu s dokumentima prostonog uređenja.

"Ovako nema poništenja ni ako na mjestu gdje je bio dječji vrtić izgradite supermarket", upozorila je Lalić.

Nikola Vuljanić (HNS) sumnjičav je prema uvođenju revizije izvlaštenja pred Vrhovnim sudom. "U Hrvatskoj se ne primijenjuju ni redovni pravni lijekovi, a kamoli izvanredni", rekao je Vuljanić. Vezivanje instituta izvlaštenja uz kategoriju korisnosti ocijenio je uvredljivim, ističući da se tako krši "ne samo Ustav, nego i osnovni elementi etičnosti".

Uvredljivim smatra i predložene kazne za zloporabu izvlaštenja, koje za pravnu osobu iznose od pet do 15 tisuća kuna, a za odgovornu fizičku osobu u pravnoj osobi, svega 500 kuna. "Zamislite što bi takva kazna značila zagrebačkom Poglavarstvu ili gradonačelniku", upozorio je Vuljanić.

Pero Kovačević (HSP) upozorio je da će predloženi zakon u nepovoljan položaj dovesti građane kojima je imovinu oduzela komunistička vlast u bivšoj državi.

"Je li nakana zakona štititi tajkune ili građane", upitao je Kovačević, uvjeren da se predloženim zakonom otvara prostor za jednostavno izvlaštenje, pod krinkom javnog interesa.

"Opet se stvara prostor za lopovluk, odnosno za legalizaciju lopovluka, rekao je Kovačević.

Iz HDZ-a, međutim, poručuju da Ustav, uz pravo vlasništva, jamči i poduzetničke i tržišne slobode, te da se prostorni planovi, na kojima će se temeljiti izvlaštenje, ne donose preko noći, nego u dugoj i složenoj demokratskoj proceduri.

"Možda će na mjestu dječjeg vrtića i biti nešto drugo, ali samo ako to odluči općinsko vijeće, na temelju urbanističkog plana, a onda su o tome, zapravo, odlučili građani", rekao je Kruno Peronja (HDZ).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙