FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: po dosadašnjoj dinamici razminiranja Hrvatska bez mina tek za 40 godina

ZAGREB, 1. lipnja 2006.(Hina) - Saborski klubovi procijenili su danas da Hrvatska još 40-tak godina neće biti očišćena od mina nastavi li se dosadašnja dinamika razminiranja te nedostatna proračunska i druga izdvajanja za taj posao.
ZAGREB, 1. lipnja 2006.(Hina) - Saborski klubovi procijenili su danas da Hrvatska još 40-tak godina neće biti očišćena od mina nastavi li se dosadašnja dinamika razminiranja te nedostatna proračunska i druga izdvajanja za taj posao.

Klubovi su u raspravi o Izvješću o provedbi plana razminiranja i utrošenim sredstvima u 2005. istaknuli da tek 27 četvornih kilometara koliko je lani razminirano (planirano 32) nije dovoljno za optimističan plan "Hrvatska bez mina 2010.", nego da bi zagađenost minama mogla biti prisutna i idućih 40 godina.

"S ovakvom dinamikom Hrvatska će biti očišćena od mina tek 2049. To je ironija i to treba građanima jasno reći, a ne maskirati sliku", kazao je Vladimir Šišljagić u ime Kluba nezavisnih zastupnika.

Istu računicu iznio je i Pero Kovačević (HSP) koji dodaje da će, promatrajući dosadašnje crne statistike, u te 43 godine od mina poginuti 172 osobe.

Po njegovu mišljenju, Hrvatski sabor i Vlada te Centar za razminiranje maćehinski se i neodgovorno odnose prema problemu mina, a posebno prema građanima koji žive uz minski sumnjiva područja kojih je, po Izvješću, još 1.174 četvornih kilometara.

"Ovakvim tempom Hrvatska će se razminirati kada nitko od nas više ne bude među živima", ocijenio je Željko Ledinski (HSS), koji upozorava i na goleme gospodarske štete koje trpi država i lokalna zajednica jer zbog mina ne mogu gospodariti zemljištem.

Željka Kurtova (HNS) ponajviše smeta to što se dio poduzeća u državnom vlasništvu oglušuju na obvezu izdvajanja predviđenih sredstava za razminiranje.

Zbog nedostatnih sredstava za razminiranje i spore dinamike, upozorava, ljudi sve više napuštaju ruralne krajeve zbog straha od mina.

Da je nužno osigurati više novca za razminiranje smatra i Josip Đakić (HDZ), koji traži i da se tvrtkama za razminiranje za koje se nadzorom utvrdi da nisu dobro obavile posao (na 'očišćenom' području pronađu se mine) zabrani sudjelovanje na natječajima za poslove razminiranja.

Sabor će o razminiranju raspravljati i nakon poslijepodnevne stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙