FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski HSP: liberalizacijom tržišta nekretninama Vlada vodi poslušničku politiku

ZAGREB, 30. lipnja 2006. (Hina) - HSP-ov zastupnik Tonči Tadić danas je u Hrvatskom saboru optužio Vladu da pojednostavljenjem postupka po kojemu bi stranci stjecali nekretnine u Hrvatskoj vodi poslušničku politiku, umjesto da pregovara o režimu tržišta nekretninama.
ZAGREB, 30. lipnja 2006. (Hina) - HSP-ov zastupnik Tonči Tadić danas je u Hrvatskom saboru optužio Vladu da pojednostavljenjem postupka po kojemu bi stranci stjecali nekretnine u Hrvatskoj vodi poslušničku politiku, umjesto da pregovara o režimu tržišta nekretninama.

"Ovo me podsjeća na potez onog kralja Anžuvinca koji je za sto tisuća dukata prodao Dalmaciju. Ne znam za koje vi novce prodajete obalu, ali može vas biti sram", poručio je Tadić Vladi koja je Saboru predložila izmjene Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Tadić je, u raspravi o tim izmjenama, u ime Kluba HSP-a istaknuo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju propisuje da Hrvatska treba svoje tržište nekretninama liberalizirati do veljače 2009., pa ga, kaže, čudi što Vlada to traži već sada.

"Nije vam stalo do pregovora o tržištu nekretninama, već na svaki mig poslušno pristajete na sve", rekao je, prozivajući Vladu da je spomenutim zakonskim izmjenama zapravo "poslušnički" odgovorila na diplomatsku notu Italije koja je tražila od Hrvatske da liberalizira tržište nekretninama.

Vladu je optužio i da zakonskim izmjenama želi legalizirati nezakonito stečenu imovinu u pretvorbi i privatizaciji.

Da Vlada nepotrebno želi liberalizirati tržište nekretnina smatra i Ljubica Lalić (HSS), rekavši da saborski zastupnici zastupaju narod koji, kaže, sigurno ne bi pristao na rasprodaju nacionalnog bogatstva.

"Vlada sada poručuje navali narode, naročito susjedi, još malo pa nestalo", kazala je Ingrid Antičević-Marinović (SDP), također prozivajući Vladu da na mala vrata želi rasprodati Hrvatsku.

U HDZ-u, pak, odbacuju oporbene kritike da Vlada otvara tržište nekretninama strancima, te tvrde da se izmjenama samo otklanjaju administrativne prepreke u postupku stjecanja nekretnina, što, kaže, ne znači i potpunu liberalizaciju tržišta.

Emil Tomljanović (HDZ) ističe da će se, po predloženom, svaki pravni poslovi koji ne dobiju potvrdu ministra pravosuđa proglasiti pravno ništavnima, što će, tvrdi, onemogućiti nezakonite i po nacionalne interese štetne poslove nekretninama.

Potporu izmjenama uskratili su i drugi oporbeni klubovi, koji, među ostalim, lošim ocjenjuju odredbu po kojoj bi se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integraciju potpuno isključilo iz postupka u kojemu stranci stječu vlasništvo nad nekretninama.

Mato Arlović (SDP) i Nikola Vuljanić (HNS) drže da bi to ministarstvo moralo i dalje davati mišljenje u tim postupcima, posebno kada je riječ o državama s kojima Hrvatska nema ugovor o uzajamnosti.

Arlović se protivi i odredbi po kojoj bi se zemljište u vlasništvu lokalne samouprave moglo, po tržišnoj cijeni, prodavati bez javnog natječaja, upozorivši da to otvara prostor za pogodovanje kako bi se šumsko i poljoprivredno zemljište prenamijenilo u građevinsko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙