FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodice: simpozij socijalne pedijatrije

VODICE, 30. lipnja 2006. (Hina) - Sport i zdravlje djece i mladih, tema je 18. simpozija socijalne pedijatrije koji je u okviru pratećeg programa Međunarodnog dječjeg festivala danas počeo u Vodicama.
VODICE, 30. lipnja 2006. (Hina) - Sport i zdravlje djece i mladih, tema je 18. simpozija socijalne pedijatrije koji je u okviru pratećeg programa Međunarodnog dječjeg festivala danas počeo u Vodicama.

Organizatori simpozija su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Dječji odjel Opće bolnice u Šibeniku i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tjelesna aktivnost i sport pretpostavka su za zdravlje i razvoj djece, jer je fizička aktivnost neophodna za prevenciju prekomjerne težine u djetinjstvu, rečeno je na otvorenju simpozija.

"Posljedično prevencija debljine dovodi do smanjenja krvožilnih bolesti, infarkta, povišenog krvnog tlaka, dijebetesa i raka u odrasloj dobi", rekao je u uvodnom predavanju predsjednik Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Josip Grgurić.

"Vjerujem da ćemo novim Zakonom o sportu dobiti novu početnu poziciju i preduvjete za kvalitetno organizirano školski sport i školi kao inkubatoru ne samo za zdravstveni i tjelesni odgoj već i o školi kao bazi za postizanje vrhunskih rezultata u području sporta.", naglasio je u svom izlaganju pod nazivom "Dijete u suvremenom sportu" ravnatelj Klinike za dječje bolesti Ivan Fattorini.

U okviru dvodnevnog simpozija liječnici i sportski stručnjaci razgovarat će o djeci u sportu općenito, o zdravstvenoj brizi i čimbenicima uspješnosti djece sportaša, ali i o negativnom utjecaju bavljenja sportom za fizički i psihički razvoj djeteta, poput ozljeda i zlostavljanja.

Kako na području zdravstvenog zbrinjavanja djece sportaša u našoj zemlji ne postoji adekvatna organizirana služba, Simpozij bi trebao dati poticaj za organiziranje zdravstvene zaštite djece sportaša.

Već prije 18 godina teme simpozija socijalne pedijatrije su bile zlostavljanje djece i humanizacija bolničkih odjela, što je aktualno i danas. Taj stručni skup sve više dobiva na značaju pa će se dogodine uz Simpozij početi održavati i Ljetna škola socijalne pedijatrije, rekao je Grgurić.

Eugenio Stoini, šef Odjela dječjih bolesti u šibenskoj Općoj bolnici na skupu je najavio da će u Šibeniku slijedećeg mjeseca konačno početi cjelovita obnova zgrade tog odjela, koji je s radom počeo prije 60 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙