FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena na američkom tržištu dionica, uzlet u Europi

NEW YORK, LONDON, 25. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Obnovljene zabrinutosti oko inflacije u SAD-u ograničile su dobitke na američkim burzama dok je poslovanje ostalih najvažnijih svjetskih tržišta u proteklom tjednu obilježio uzlet cijena dionica.
NEW YORK, LONDON, 25. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Obnovljene zabrinutosti oko inflacije u SAD-u ograničile su dobitke na američkim burzama dok je poslovanje ostalih najvažnijih svjetskih tržišta u proteklom tjednu obilježio uzlet cijena dionica.

Cijene američkih dionica bile su pod pritiskom obnovljenih zabrinutosti oko inflacije i rasta kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu, tako da je njujorški Dow Jones na tjednoj razini zabilježio blagi pad, za 0,2 posto, na 10.993 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,4 posto, na 2.121 bod.

Nizu dužnosnika američke središnje banke Fed koji su posljednjih tjedana govorili o inflaciji pridružio se predsjednik Fedove podružnice u Atlanti Jack Guynn. Kazao je da je temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene hrane i energenata, dosegnula pa i nadmašila gornju granicu raspona koji drži prihvatljivim.

"Ulagači znaju da će kamatne stope rasti kao i inflacija, a iako su mnoge dionice sada jeftine, nitko ne želi biti među prvima koji će skočiti i razgrabiti ih", kazao je Tim Ghriskey iz Solaris Asset Managementa u Bedford Hillsu.

Izjave dužnosnika Feda o inflaciji posljednjih tjedana ojačale su očekivanja da će središnja banka podići kamatne stope na sastanku krajem lipnja a što bi bilo njihovo 17. uzastopno povećanje u posljednje dvije godine.

Pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ispod 69 dolara potaknuo je ulagače na prodaju dionica naftnih kompanija poput američkog diva naftne industrije Exxon Mobila, koji je najviše pritisnuo vrijednost Dow Jonesa indeksa. Njegove su dionice potonule 2,4 posto.

Na strani značajnijih gubitnika bile su i kompanije senzitivne na izmjene gospodarskog ciklusa, poput proizvođača 3M i United Technologies, čije su dionice oslabile 1,3 odnosno 1,4 posto te se pridružile onima koji su najzaslužniji za pad Dow indeksa.

Američke blue-chip dionice potom su nadoknadile dio gubitaka, predvođene dobitcima Caterpillara, pod utjecajem objave snažnijih od očekivanja podataka o izgradnji kuća u SAD-u koji su umanjili zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa i mogućeg usporavanja u gospodarstvu.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je u svibnju pokrenut veći broj radova na izgradnji kuća no što su ekonomisti procjenjivali. "Podaci o gradnji kuća došli su kao olakšanje za ulagače i normalo je da su se kupovine usmjerile dionicama sadržanima u Dow indeksu", kazao je Edgar Peter, iz bostonskog PanAgora Asset Managementa.

Europske burze protekli su tjedan zabilježile skok cijena dionica na najvišu razinu u posljednja dva tjedna, potaknute jačanjem dionica energetskog sektora. Pritom je londonski Ftse bio na tjednom dobitku od 1,7 posto, dosegnuvši 5.692 boda. Frankfurtski DAX bio je na još i većem dobitku, od gotovo tri posto, završivši tjedan na 5.529 bodova.

Najveću podršku europskim dionicama pružile su vijesti o aktivnostima spajanja i akvizicija, pri čemu su predvodile dionice Siemensa i Nokie nakon što su te dvije kompanije najavile spajanje dijela poslovanja vezanog za proizvodnju telekomunikacijske opreme. "Spajanje osigurava Nokiji i Siemensu veličinu koju inače te dvije kompanije ne bi mogle dosegnuti.", naglasio je analitičar Ed Snyder iz Charter Equity Researcha. Nakon spomenute najave spajanja dijela poslovanja dionica Siemensa poskupjela je za 8,6 a ona Nokije za 4,5 posto.

Neki menadžeri prognoziraju da će jako dobre zarade kompanija u drugom tromjesečju vjerojatno na kratki rok poduprijeti europska tržišta dionica, ukazujući ipak pritom i na još prisutne rizike. "Još je aktualno pitanje cijena nafte i sirovina koje će utjecati na neke kompanije u trećem i četvrtom tromjesečju", smatra Jean-Noel Vieille iz KBL France Gestiona, izrazivši optimizam kada su u pitanju osnovni resursi ali i naftni i sektor financijskih usluga.

Dobitke je ostvario i farmaceutski sektor, pri čemu je dionica GlaxoSmithKlinea poskupjela za 1,1 posto a ona AstraZenece za 0,7 posto zbog preusmjeravanja ulagača na kompanije koje su manje podložne negativnim posljedicama usporavanja gospodarskog rasta.

Među dobitnicama bila je i dionica francuske energetske kompanije Suez, koja je poskupjela za 1,7 posto nakon što je izvršni direktor francuske državne energetske kompanije GDF Jean-Francois Cirelli za jedan talijanski list izjavio da namjerava nastaviti s planovima o spajanju sa Suezom.

Na strani dobitnika isticao se i proizvođač elektroničke opreme Philips čija je dionica poskupjela 2,4 posto nakon najave odvajanja odnosno prodaje jedinice za proizvodnju poluvodiča u kojoj namjerava zadržati tek manjinski udio.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostvario je tjedni dobitak od 1,7 posto, dosegnuvši 15.124 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙