FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija i kamatne stope potaknuli oštre korekcije cijena dionica

NEW YORK, LONDON, 11. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Zabrinutosti zbog daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u vodećim svjetskim gospodarstvima te mogućeg usporavanja njihova rasta pogodile su prošloga tjedna poslovanje na globalnim tržištima dionica, pri čemu je vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa potonula po prvi puta ispod 11.000 u zadnja tri mjeseca, dok su europski burzovni indeksi zabilježili najniže razine u proteklih pola godine.
NEW YORK, LONDON, 11. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Zabrinutosti zbog daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u vodećim svjetskim gospodarstvima te mogućeg usporavanja njihova rasta pogodile su prošloga tjedna poslovanje na globalnim tržištima dionica, pri čemu je vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa potonula po prvi puta ispod 11.000 u zadnja tri mjeseca, dok su europski burzovni indeksi zabilježili najniže razine u proteklih pola godine.

Dow Jones je tako oslabio 3,2 posto, na 10.892 boda, zabilježivši najlošiji tjedan u više od godinu dana. Tehnološki Nasdaq oslabio je 3,8 posto, na 2.135 bodova.

Oštre riječi o inflaciji predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea početkom tjedna ulagačima su signalizirale da ciklus zaoštravanja monetarne politike još nije pri završetku, što je potaknulo velike prodaje dionica na Wall Streetu. Govoreći pred skupinom bankara u Washingtonu, Bernanke je kazao da monetarni zakonodavci moraju biti na oprezu kako bi osigurali da inflacija ostane pod kontrolom čak i ako gospodarstvo započne usporavati rast.

"Bernankeov govor ne samo da je eliminirao nade u pauziranje s daljnjim podizanjem kamatnih stopa, nego je signalizirao njihovo podizanje do kraja godine", rekao je Barry Hyman, strateg pri Ehrenkrantz, King, Nussbaumu.

Dionice velikih industrijskih proizvođača ranjive su na gospodarsko usporavanje tako da su i predvodile po padu cijena. Pritom je dionica proizvođača građevinske opreme Caterpillara oslabila 4,8 posto, a diverzificiranog industrijskog konglomerata 3M za 2,2 posto, ponajviše doprinijevši spuštanju vrijednosti Dow indeksa. Potonule su i dionice financijskih institucija, senzitivne na podizanje troškova kreditiranja, u prosjeku za 1,6 posto. Istodobno, dionice građevinskih kompanija bile su u prosjeku 4,6 posto na gubitku.

Klizanje cijena nafte za više od dva posto, pak, spustilo je cijene naftnih dionica u prosjeku za 2,9 posto, što je njihov najveći dnevni postotni gubitak od 7. veljače. Značajnije su potonule i dionice proizvođača čipova, vrlo senzitivnih na usporavanje gospodarskog rasta, u prosjeku za 2,4 posto.

Istodobno, cijene europskih dionica kliznule su na najnižu razinu u proteklih šest mjeseci nakon velikih korekcija burzovnih indeksa na Wall Streetu i u Tokiju, budući da ulagači širom svijeta strahuju da će središnje banke prigušiti gospodarski rast budu li sve zajedno odlučile zaoštriti monetarnu politiku. Tako je londonski burzovni indeks Ftse oštro pao, za 1,9 posto, na 5.655 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je još i više, za gotovo četiri posto na 5.464 boda.

Mnogi ulagači su suzdržani jer nisu sigurni kako postupiti, konstatirao je Senftleben, podupirući svoju ocjenu skromnim obujmom trgovine. "Očekujem da tržišta dionica neće ostvariti značajniji rast do jeseni. Nalazimo se u fazi neizvjesnosti koja će potrajati dva do tri mjeseca", prognozirao je.

Najveći pad vrijednosti dionica zabilježio je sektor temeljnih sirovina, u prosjeku za 3,1 posto, nakon što je rast tečaja dolara utjecao na pad cijene zlata a pala je i cijena bakra. Tako su dionice rudarskih kompanija Anglo American i Rio Tinto pojeftinile za više od tri posto, a britansko-švicarske Xstrate pojeftinila 6,77 posto.

Među ostalim značajnijim gubitnicama bila je i dionica proizvođača automobila DaimlerChrysler, pojeftinivši 2,7 posto, pri čemu banka Credit Suisse očekuje da će taj div povući sa sobom cijeli sektor. Značajnije su se spustile i cijene dionica zrakoplovnih kompanija pa je dionica British Airwaysa pojeftinila 2,2 posto a njemačke Lufthanse za 0,7 posto pod pritiskom visokih cijena nafte.

"Tržište je prilično šizofreno. Trenutno ne bih zauzimao određen stav ni o čemu. Iako općenito smatramo da razdoblje rasta cijena nije iza nas, iako bi vodstvo možda mogli preuzeti drugi sektori u odnosu na one iz razdoblja spekulativnih prodaja", naglasio je Harry Talbot Rice iz Sarasin Investment Managementa.

Indeks Tokijske burze Nikkei strmoglavio se 6,5 posto, zabilježivši najlošiji tjedan poslovanja u proteklih pet godina. Njegova vrijednosti krajem tjedna iznosila je 14.571 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙