FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo referendum o ustavnim promjenama u Italiji

RIM, 25. lipnja 2006. (Hina) - U Italiji su u nedjelju u 8 sati ujutro otvorena birališta na koja je pozvano više od 47 milijuna Talijana da se na referendumu izjasne za ustavne reforme.
RIM, 25. lipnja 2006. (Hina) - U Italiji su u nedjelju u 8 sati ujutro otvorena birališta na koja je pozvano više od 47 milijuna Talijana da se na referendumu izjasne za ustavne reforme.

Nakon parlamentarnih izbora u travnju i lokalnih izbora u svibnju ovo je treći puta u dva mjeseca da su Talijani pozvani na birališta i političke stranke se pribojavaju slabog odaziva zbog općeg zamora izborima.

Nedjelja je osvanula kao pravi ljetni dan u kojem se očekuju temperature i više od 40 stupnjeva pa su Civilna zaštita i zdravstvene službe u pojačanom stanju pripravnosti, posebno zbog starijih građana.

Referendumsko izjašnjavanje traje dva dana, birališta će u nedjelju biti otvorena do 22 sata, a u ponedjeljak do 15 sati. Prebrojavanje glasova će započeti u ponedjeljak odmah poslije 15 sati i najprije će se znati koliko se Talijana od njih ukupno 47.129.008 s pravom glasa odazvalo na birališta. Da bi referendum važio nije potreban izlazak natpolovične većine glasača, već će svaki rezultat biti valjan, ali političke stranke žele veliki odaziv pošto je riječ o promjenama više od trećine Ustava usvojenog 1948. godine.

Lijevi centar premijera Romana Prodija poziva birače da se izjasne protiv usvojenih promjena, a desni centar čelnika Silvija Berlusconija poziva na njihovo usvajanje. Talijani se moraju odlučiti hoće li prihvatiti izmjene 57 od 139 članaka koliko ih sadrži talijanski ustav usvojen poslije Drugog svjetskog rata. Riječ je o promjenama drugog dijela ustava kojima bi se država federalizirala prebacivši neke ovlasti na regije, dala bi se veća ovlast premijeru a smanjila šefu države, te bi se smanjio broj parlamentaraca s 950 na 773.

Berlusconi inzistira na glasovanju za reformu koju je usvojila njegova većina kako bi se očitala "lekcija ljevici", odnosno referendumsko "da" bi se protumačilo kao poraz Prodijeva lijevog centra.

Jačanje dužnosti premijera a slabljenje ovlasti predsjednika vladajući savez lijevog centra oštro odbacuje. Također se protive ustavnim promjenama predviđenom jačanju regija, strahujući da bi to još drastičnije produbilo jaz između razvijenog sjevera i siromašnog juga zemlje. Prodijeva koalicija proteklih je mjeseci prikupila pola milijuna potpis protiv predloženih promjena ustava. Prodi drži da treba uvesti neke ustavne reforme, ali ne ove koje je usvojio desni centar te poziva oporbu na zajednički rad na izmjenama .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙