FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed Autonomne ženske kuće pred Ministarstvom pravosuđa

ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Aktivistice zagrebačke Autonomne ženske kuće prosvjedovale su danas pred Ministarstvom pravosuđa zahtijevajući da sustav počne štiti žrtve obiteljskog nasilja i da prestane izjednačavati žrtve i nasilnike.
ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Aktivistice zagrebačke Autonomne ženske kuće prosvjedovale su danas pred Ministarstvom pravosuđa zahtijevajući da sustav počne štiti žrtve obiteljskog nasilja i da prestane izjednačavati žrtve i nasilnike.

Pedesetak žena okupilo se pred Ministarstvom pravosuđa, tjedan nakon što je 25-godišnju Jelenu Sabinu Jakopović ubio njezin muž pred Domom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, gdje je žrtva došla posjetiti dvogodišnjeg sina.

Aktivistice smatraju da je ubijena žena žrtva sistema jer su nadležne ustanove i dalje smatrale da je Dom u Nazorovoj jedino pogodno mjesto za viđanje njezina djeteta, unatoč tome što je tražila sigurno mjesto za sebe i svojeg sina. Smatraju da su nadležne ustanove jednako tretirale evidentiranog nasilnika i žrtvu nasilja.

Pomoćnica ministrice pravosuđa Štefica Stažnik, koja je u Ministarstvu pravosuđa primila predstavnike prosvjednika, rekla je kako je namjera Ministarstva krenuti u sustavno educiranje i usavršavanje sudaca te državnih odvjetnika s ciljem poboljšanja njihova rada.

Podsjetila je kako je nedavno održan okrugli stol o problemima nasilja u obitelji i niz seminara za suce i državne odvjetnike. Najavila je da od jeseni kreće sustavna edukacija po čitavoj Hrvatskoj.

Predsjednica Autonomne ženske kuće Neva Tolle upozorila je pak na drugačiju situaciju na terenu. Dok se organiziraju okrugli stolovi i provodi edukacija žene se konstantno zlostavlja i ubija, a suci izriču minimalne kazne, kazala je Tolle. Dodala je da Autonomna kuća traži da se obiteljsko nasilje počne tretirati isključivo kao kazneno djelo, a ne prekršaj te da se nasilnicima zabrani druženje s djecom dok postoji opasnost od ponavljanja nasilja nad majkom.

Problem neučinkovitosti sustava kad je riječ o nasilju nad ženama ilustrirala je primjerom iz Slavonskog Broda, gdje je, kako tvrdi, žrtva nakon dvije godine zlostavljanja slučaj prijavila policija, a na kraju je od suda dobila tri mjeseca zatvora.

"Sustav ženu koja je žrtva i počinitelja tretira identično ako ne i gore", ustvrdila je Tolle, dodavši kako žena nije samo žrtva obiteljskog nego i "strukturalnog nasilja koji vrše državni službenici".

Prosvjednice su pred zgradom Ministarstva došle s velikim plakatima koje prikazuju žrtve obiteljskog nasilja i natpisom "Zaustavite ubijanje žena", a ulazna vrata obljepile su osmrtnicama 25-godišnje Jelene Sabine Jakopović koje su nakon prosvjeda ubrzo poskidali policajci.

Zbog njezinog ubojstva Autonomna kuća traži preispitivanje kaznene odgovornosti djelatnika Centra za socijalnu skrb Ivanić Grada i tamošnjeg Općinskog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙