FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

TOKIO - Sve više mladih japanskih zaposlenika ne bi oklijevalo odustati od flerta iz profesionalnih razloga, otkriva anketa istraživačkog instituta objavljena u četvrtak. Velika većina (80 posto) mladih zaposlenih od proljeća iskazala je spremnost da otkaže romantični sastanak ako mora odraditi dodatne satove, tvrdi se u ispitivanju. Godine 1991. samo bi ih se 62 posto odlučilo za isto, prema anketi ostvarenoj u ožujku i travnju nad 3937 mladih zaposlenika. Za sociologe, rezultati ispitivanja ukazuju na strah mladih Japanaca od gubitka zaposlenja, nakon što su svjedočili restrukturiranju i otpuštanju tijekom recesije devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni pokazuju i kako je vrlina "odanost tvrtki" još uvijek na snazi u Japanu, iako su se pojavile nove generacije za koje se vjeruje da im posao više nije prioritet.

SYDNEY - Svaki četvrti roditelj u Australiji redovito "posuđuje" novac iz kasice-prasice svoga djeteta, a od tog novca plaća različite stvari - od kruha do odlaska na luksuzna ljetovanja, pokazali su rezultati novog istraživanja. Prema rezultatima istraživanje, majke puno češće posuđuju djetetov novac od očeva, a sam "zločin" priznalo je 35 posto majki, prema 16 posto očeva. Ipak, 9 od 10 roditelja misli da svojim malim tajkunima predstavljaju dobar primjer o tome kako se odnositi prema financijama i novcu. Istraživanje, koje je provela tvrtka Bankwest, obuhvatilo je gotovo 400 roditelja ili skrbnika djece mlađe od 17 godina.

PEKING - U Kini bi do 2030. godine moglo biti milijardu i pol stanovnika, a rađalo bi se 119 dječaka u odnosu na 100 djevojčica, objavili su u petak državni mediji. U studiji se navodi da će broj kineskog stanovništva, koje je 2005. doseglo 1,307 milijarde, početi polagano opadati nakon 2030. godine, piše China Daily. Također se ističe da je brojčana razlika između rođenih dječaka i djevojčica "nešto stabilnija", ali "još uvijek zabrinjavajuća". Najčešći omjer u svijetu između dva spola je od 103 do 107 za jedan spol prema 100 za drugi spol, dok je u Kini 1990. omjer dječak-djevojčica bio 111 naprama 100. Kineske obitelji tradicionalno više žele sinove, a to se dodatno pojačalo početkom 1980-ih kad je kineska vlada pokušala ograničavajućom politikom rađanja samo jednog djeteta smanjiti rast populacije.

NEW YORK - Umjetničke slike i radovi Andya Warhola prodavale su se za milijune dolara, ali Warholovi obožavatelji u četvrtak su se natjecali i za njegove osobne predmete (memorabilije) koji su bili ponuđeni na aukciji, među kojima i za jednu od njegovih srebrnih perika prodanu za nešto više od 10.000 dolara. Iz aukcijske kuće Cristie's su izvijestili da je perika dio prodajne zbirke memorabilija filma i zabave iz koje je 231 predmet, od ponuđenih 283, prodan za ukupno 839.670 dolara. Par pošaranih Feragamovih cipela koje je Warhol obuvao nakon što ih je predhodno iscrtao četkom, prodan je za 7.800 dolara, a "otišla" je i četka za 3.840 dolara. Polariodna fotografija Muhameda Alija s njegovim potpisom koju je Warhol napravio 1977. prodana je za 19.200 dolara. Sve je to bilo među stvarima koje je ikona Pop Arta darovala svojim nećacima koji su ga posjećivali od 1960-ih do njegove smrti 1987.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙