FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 22. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LJUBLJANA - Slovenska pučka stranka (SLS) pozdravila je izdavanje Bijele knjige o slovensko-hrvatskoj granici koju je u ponedjeljak predstavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, ističući da su pozicije koja ona iznosi u skladu sa stajalištima te stranke i koalicijskim ugovorom sve četiri stranke iz koalicije premijera Janeza Janše. "Dokumenti i stajališta predstavljeni u Bijeloj knjizi preuzimaju sadržaj koalicijskog ugovora i program naše stranke o granici u Istri i na ostalim područjima", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik SLS-a i ministar za okoliš i prostor u Janšinoj vladi Janez Podobnik.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da ne očekuje veće probleme u životu stanovništva uz slovensko-hrvatsku granicu zbog jačanja šengenske kontrole u okviru koje je slovenska vlada donijela uredbu o postavljanju rampi na prometnicama na kojima nema graničnih ili malograničnih prijelaza. "Ne očekujemo probleme, odnosno ako ih bude, bit će ih svakim danom sve manje, onoliko koliko i Hrvatska bude uvodila europske standarde", rekao je Janša u četvrtak u razgovoru za Slovenski radio koji je uglavnom bio posvećen unutarnjoj i ekonomskoj politici, odnosima u njegovoj koalicijskoj vladi i paketu reformnih zakona koji će parlament donijeti u drugoj polovici godine.

MOSTAR - Uoči večerašnje nogometne utakmice na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj između reprezentacija Hrvatske i Australije obavljene su pripreme za pojačano policijsko osiguranje javnih mjesta u Mostaru kako bi se spriječili eventualni navijački neredi, priopćilo je u poslijepodnevnim satima Ministarstvo unutarnjih poslova hercegovačko-neretvanske županije. Glasnogovornica Županijskog MUP-a Lejla Trivun je rekla kako će se pojačane policijske ophodnje usredotočiti na ona mjesta u Mostaru gdje će se utakmica Hrvatska-Australija gledati na javno istaknutim televizijskim ekranima, a bude li trebalo, angažirat će se interventna policijska postrojba.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda preporučilo je u četvrtak da Crna Gora postane 192. članica Ujedinjenih naroda, nakon što se ta zemlja nedavno razdvojila od Srbije, i poslalo cijeli slučaj na odlučivanje Općoj skupštini. Opća skupština bi mogla glasovati o Crnoj Gori u srijedu sljedećeg tjedna i očekuje se da će bez problema prihvatiti njezino članstvo za što je potrebno dvije trećine glasova članica Skupštine. Petnaestočlano Vijeće je bez formalnog glasovanja odlučilo usvojiti rezoluciju kojom preporuča da se Crnoj Gori koja je nedavno stekla neovisnost osigura članstvo u UN-u.

SARAJEVO - Ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Reinhard Priebe ponovno je u četvrtak upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da moraju bez odgode provesti reforme na kojima inzistira Europska unija, žele li do kraja godine zaključiti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Priebe se u Sarajevu sastao s predsjednikom Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem te premijerima Federacije BiH Ahmetom Hadžipašićem i Miloradom Dodikom a nakon ovog susreta priopćeno je kako je bosanskohercegovačkim dužnosnicima prenesena poruka europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna "da se reforme moraju provesti u cijelosti".

SARAJEVO - Njemački ministar obrane Franz Josef Jung podupro je u četvrtak ambicije Bosne i Hercegovine da što prije postane članica NATO-va programa Partnerstvo za mir, ali i upozorio kako će to i dalje ovisiti o tome hoće li i kada biti uhićeni optuženi za ratne zločine za kojima još uvijek traga Haški sud (ICTY). Ministar Jung je u četvrtak boravio u posjetu Sarajevu gdje je obišao njemačke vojnike iz sastava vojnih snaga Europske unije (EUFOR) a razgovarao je i s Visokim predstavnikom za BiH Christianom Schwarz-Schillingom te ministrom obrane BiH Nikolom Radovanovićem. Jung je nakon susreta s Visokim predstavnikom kazao kako vlasti u BiH imaju obvezu uhititi optužene ukoliko se nalaze na teritoriju te zemlje no dodao da je privođenje bjegunaca zajednička odgovornost vlasti u regiji i međunarodne zajednice.

BEOGRAD - Bude li Srbija odgovornost pogrešno tumačila kao pritisak ili uvjetovanje, što se moglo ovih dana čuti od predstavnika vlasti u Beogradu, izgubit će u nekonstruktivnoj retorici koja će otežati tranziciju i produžiti čekanje europskih integracija, izjavio je u četvrtak američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt. "Odluke koje će vodstvo ove zemlje donijeti u predstojećim mjesecima su izazov. Ako se želite angažirati u istinskom partnerstvu s euroatlantskom zajednicom, naći ćete spremne partnere", izjavio je Polt na konferenciji Atlantskog vijeća Srbije. Polt je reagirao na izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da je "politika neprekidnog uvjetovanja, koja se već duže vrijeme vodi prema Srbiji duboko pogrešna i dosad je proizvela negativne posljedice".

MOSKVA - Rusija gleda na rješavanje konačnog statusa Kosova kao na presedan za određivanje statusa dviju otpadničkih regija Gruzije, izvijestila je u četvrtak ruska novinaska agencija. Moskva se kao čvrsti saveznik Srbije protivi davanju neovisnosti Kosovu i nastoji povezati to pitanje sa slučajevima Abhazije i Južne Osetije, dvije regije koje se su 1990. uspjele otkinuti od kontrole gruzijske vlade. Agencija Interfax navodi kako je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminjin rekao da će Rusija pokrenuti pitanje Kosova na susretu zemalja G8 sljedećeg mjeseca.

BEOGRAD - Dva američka borbena zrakoplova F16 u četvrtak su sletjela na vojni aerodrom u Batajnicu pokraj Beograda što Srbija ocjenjuje kao jačanje vojne suradnje sa Sjedinjenim Državama. Ministarstvo obrane Srbije priopćilo je da je riječ o "povijesnom posjetu", jer su to prvi američki vojni zrakoplovi koji su sletjeli na jedan od aerodroma zrakoplovnih snaga Srbije. "Posjet je dio procesa unapređenja vojne suradnje Srbije i SAD-a i ostvaruje se na poziv upućen zamjeniku zapovjednika Europske komande snaga SAD-a, generalu Charlesu Woldu, tijekom njegova posjeta Beogradu u ožujku ove godine", navelo je Ministarstvo obrane u priopćenju.

MOSKVA - Jedan visoki dužnosnik ruskoga državnog proizvođača plina Gazproma rekao je u četvrtak da ambiciozni planovi te tvrtke o opskrbi Kine plinom ne znače da će se plin preusmjeriti iz Europe. No zamjenik direktora Aleksandar Medvjedov istodobno je ponovio upozorenje Europi da mora jasno izraziti svoje mišljenje o ruskome plinu nakon novogodišnjega spora o cijeni plina zbog kojega je nakratko poremećena isporuka i dobro se vidjela europska ovisnost o Rusiji. Neće biti i ne može biti nikakvih preusmjeravanja prema Aziji, Pacifiku ili Americi", rekao je Medvjedov i dodao: "Kako bismo zadovoljili sve veću europsku potražnju, moramo znati... je li Europa spremna kupovati taj plin".

ZAGREB - Sjedinjene Države priopćile su u četvrtak da je njihov proturaketni sustav u nastajanju "ograničenih operativnih sposobnosti" za zaštitu od oružja poput rakete dugoga dometa kakvu Sjeverna Koreja uskoro kani testirati te tako odbacile ideju o "preventivnome udaru". Savjetnik američkoga predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao je da je diplomacija pravi odgovor na sjevernokorejsku prijetnju, čime je odbačen prijedlog minsitra obrane Williama Perryja da Sjedinjene Države izvedu preventivni udar. "Mislimo da je diplomacija pravi odgovor i tomu težimo", rekao je na pitanje o Perryjevu prijedlogu iz članka što ga je u četvrtak objavio The Washington Post, prenosi Associated Press.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙