FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljene zabrinutosti oko inflacije pritisnule američke dionice

NEW YORK, 20. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica oštro su oslabile u ponedjeljak uslijed obnovljenih zabrinutosti oko inflacije i rasta kamatnih stopa.
NEW YORK, 20. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica oštro su oslabile u ponedjeljak uslijed obnovljenih zabrinutosti oko inflacije i rasta kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,66 posto, na 10.942 boda. Tehnološki Nasdaq bio je na još i većem gubitku, od nekih 0,9 posto, na 2.110 bodova.

Pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ispod 69 dolara potaknuo je ulagače na prodaju dionica naftnih kompanija poput američkog diva naftne industrije Exxon Mobila, koji je najviše pritisnuo vrijednost Dow Jonesa indeksa. Njegove su dionice potonule 2,4 posto.

Na strani značajnijih gubitnika bile su i kompanije senzitivne na izmjene gospodarskog ciklusa, poput proizvođača 3M i United Technologies, čije su dionice oslabile 1,3 odnosno 1,4 posto te se pridružile onima koji su najzaslužniji za pad Dow indeksa.

Nizu dužnosnika američke središnje banke Fed koji su govorili o inflaciji pridružio se predsjednik Fedove podružnice u Atlanti Jack Guynn. On ja kazao da je temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene hrane i energenata, dosegnula pa i nadmašila gornju granicu raspona koji on drži prihvatljivim.

"Ulagači znaju da će kamatne stope rasti kao i inflacija, a iako su mnoge dionice sada jeftine, nitko ne želi biti među prvima koji će skočiti i razgrabiti ih", kazao je Tim Ghriskey iz Solaris Asset Managementa u Bedford Hillsu.

Izjave dužnosnika Feda o inflaciji posljednjih tjedana ojačale su očekivanja da će središnja banka podići kamatne stope na sastanku krajem lipnja a što bi bilo njihovo 17. uzastopno povećanje u posljednje dvije godine.

Europske burze završile su u plusu ponajviše uslijed vijesti da će finska Nokia i njemački Siemens udružiti svoje jedinice poslovanja s telekomunikacijskom opremom. Londonski Ftse ojačao je 0,5 posto, na 5.626 bodova dok je frankfurtski DAX bio na daleko većem dobitku, od gotovo 1,2 posto, dosegnuvši 5.439 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙