FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija potaknula nove prodaje dionica na američkim burzama

NEW YORK, 14. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Inflacija iznad očekivanja u utorak je potaknula korekcije cijena dionica na američkim tržištima pridodavši tako rasprodajama koje pogađaju globalna tržišta.
NEW YORK, 14. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Inflacija iznad očekivanja u utorak je potaknula korekcije cijena dionica na američkim tržištima pridodavši tako rasprodajama koje pogađaju globalna tržišta.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,8 posto, na 10.706 boda. Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,9 posto, na 2.072 boda, zabilježivši osmi dan uzastopnih gubitaka.

Ulagači su prodavali dionice senzitivne na podizanje kamatnih stopa poput financijskih, pri čemu su dionice bankarskih divova Citigroupa, JPMorgan Chasea potonule za više od dva posto. Oslabile su i energetske dionice, uslijed pada cijena barela nafte za gotovo dva dolara.

Američka vlada izvijestila je da su potrošačke cijene u svibnju porasle 0,3 posto, više nego je Wall Street očekivao, što je potpirilo očekivanja o daljnjem rastu kamatnih stopa. Nadalje, promet u maloprodaji u tome je mjesecu porastao tek 0,1 posto. Izgledi za 17. uzastopnim podizanjem američkih kamatnih stopa porasli su sada na više od 90 posto.

"To izvješće ukazuje na porast inflacije i usporavanje gospodarskog rasta, što nije dobra vijest za tržišta dionica", rekao je Todd Clark, direktor trgovine dionicama pri Nollenberger Capital Partnersu.

Kako upozoravaju analitičari, mješavina potencijalno još viših kamatnih stopa i gospodarskog usporavanja mogla bi voditi u recesiju. Stoga je tržište na oprezu, a cijene dionica uvelike osciliraju. Dow je tako osam posto slabiji nego sredinom svibnja, a Nasdaq je izgubio 12,6 posto na vrijednosti od svoje rekordne razine ove godine zabilježene 19. travnja.

Negativnom raspoloženju na tržištu pridodao je i tokijski Nikkei indeks, zabilježivši najveći dnevni gubitak u zadnje dvije godine.

Na europskim burzama cijene dionica također su oštro kliznule naniže. Londonski Ftse indeks tako je oslabio 1,8 posto, na 5.519 bodova, najnižu razinu u šest mjeseci. Frankfurtski DAX spustio se 1,9 posto, na 5.292 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙