FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Povijest izbliza - Memoarski zapisi 1945-2005."

ZAGREB, 19. lipnja 2006. (Hina) - Knjiga akademika Dušana Bilandžića "Povijest izbliza - Memoarski zapisi 1945-2005" predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.
ZAGREB, 19. lipnja 2006. (Hina) - Knjiga akademika Dušana Bilandžića "Povijest izbliza - Memoarski zapisi 1945-2005" predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

O knjizi su govorili povjesničar Ivo Banac, savjetnik Predsjednika Republike Budimir Lončar, predsjednik Mesić i autor knjige.

Banac smatra kako je Bilandžić svojim zapisima uspio ući u intimni i intelektualni život jugoslavenske i hrvatske političke klase. "Sistematizirao je Bakarićeve teze", rekao je, dodavši kako je Bakarić bio spreman uhapsiti sve koji se usude suprotstavljati društvenom razvoju. Ocijenio je kako čitajući knjigu, stječe dojam da u Jugoslaviju i socijalizam zapravo nitko nije vjerovao.

Govoreći o tezi da je predsjednik Tuđman dijelio BiH, Banac je ustvrdio kako danas "ostrašćeni tuđmanovci brane na život i smrt svoga kumira". Zapitao je također "kako to da onda elita ovoga naroda ne želi prihvatiti njihove činjenice"? Banac također smatra kako je "Bilandžić ušao unutar sistema samo da bi mu opstruirao misiju".

Po Lončarovim riječima knjiga je velik doprinos otkrivanju Titove uloge i odgonetanju onog što je bila Jugoslavija. "Dala je nemjerljiv doprinos međunarodnim odnosima", ocijenio je, dodavši kako su Kardelj i Bakarić bili ključne figure revolucionarnoga procesa. "Oni su, na žalost, sedamdesetih propustili poduprijeti liberalnu politiku u Hrvatskoj i Srbiji", rekao je.

Lončar je ustvrdio kako je Bilandžić kao mlad partizan po Krndiji i Papuku na svojim leđima nosio Stjepana Mesića. "Tada nije mogao ni slutiti kako će jednoga dana postati velik znanstvenik", naveo je, dodavši kako je "još manje mogao znati da nosi veliku povijesnu osobu i budućeg predsjednika".

Bilandžić je, darujući primjerak knjige predsjedniku Mesiću, ocijenio kako je Mesić natkrilio svoga prethodnika. "Ti si podigao zastavu demokracije i Europske unije", rekao je.

Zahvalivši na knjizi, Mesić je ustvrdio kako on ne razumije nostalgičare za NDH. "To nije bila ni država, ni nezavisna, ni Hrvatska", rekao je, naglasivši kako ona nije nastala ni referendumom ni izbornom voljom naroda.

"Da nije bilo antifašističke borbe, vratio bi se kralj i Draža Mihailović", napomenuo je, dodavši kako bi onda vjerojatno trećina Hrvata bila likvidirana, druga asimilirana, a ostatak bi se osjećao Ilirima ili Tračanima.

Po Mesićevim riječima antifašisti su spasili čast hrvatskog naroda. "Jasno da je u tom ratu bilo zločina", kazao je i dodao kako su "to bili samo ekscesi". "Za razliku od njih fašizam je i u ideji i provedbi bio zločin," ocijenio je.

Akademik Dušan Bilandžić (1924.), tajnik Razreda za društvene znanosti HAZU-a, objavio je više knjiga, a među njima i knjige "Historija SFRJ" i "Marksizam i socijalističko samoupravljanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙