FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 18. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

EREVAN - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker susreo se na zasjedanju dvanaest država članica nizozemske konstituence pri Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji se održava 17. i 18. lipnja 2006. u Erevanu, a čiji je član Hrvatska, s Rodrigom de Ratom, glavnim direktorom MMF-a, priopćilo je ministarstvo financija. Na sastanku se razgovaralo o sveukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj s naglaskom na provedbi stand-by aranžmana koji je Hrvatska sklopila s MMF-om u kolovozu 2004. Rodrigo de Rato je pohvalio makroekonomska ostvarenja Hrvatske i čestitao hrvatskoj Vladi na uspješnoj provodbi programa koji podržava glavne makroekonomske i strukturne ciljeve Hrvatske, kaže se u priopćenju.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek podržao je prosvjednu akciju članova izvanparlamentarne stranke AS koji su se odlučili pješačiti od Ljubljane do Kopra kako bi izrazili nezadovoljstvo projektom gradnja dvaju terminala za tekući plin kod Trsta i u blizini granice sa Slovenijom. "To je nepotreban i potencijalno štetan projekt", rekao je Drnovšek. Slovenski mediji najavljuju da će protivnici postavljanja plinskih terminala iz Italije, Slovenije i Hrvatske, osobito pripadnici ekoloških udruga, te ribari, održati protest protiv planirane gradnje terminala za tekući plin u sjevernom Jadranu na velikom okupljanju u Trstu 1. srpnja, na trgu Audace.

BEOGRAD - Politika neprekidnog uvjetovanja, koja se već duže vrijeme vodi prema Srbiji duboko je pogrešna i dosad je proizvela negativne posljedice, izjavio je u nedjelju srbijanski premijer Vojislav Koštunica. "Prisjećamo se, pored ostaloga, svih onih neumjerenih obećanja datih kad se tražilo izručenje nekih haških optuženika", kazao je Koštunica agenciji Fonet. On je dodao da je "Srbija stara europska država koja je najvećim dijelom svoje duge povijesti doprinosila izgradnji onih trajnih vrijednosti i načela na kojima su utemeljeni Europa i cjelokupni međunarodni poredak".

BEOGRAD - Svi zahtjevi Srbije u pregovorima o budućem statusu Kosova mogu se svesti na zaštitu srpske manjine i jamstvo očuvanja državne granice Srbije s Albanijom i Makedonijom, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković. "Mislim da sada sve svoje zahtjeve, bez ulaženja u detalje, moramo svesti na dva. Prvi - puna zaštita Srba, uz snažna međunarodna jamstva. I drugi - očuvanje statusa naše državne granice s Albanijom i Makedonijom", kazao je Drašković za "Večernje novosti" od nedjelje. Naglasio da se proces određivanja budućeg statusa Kosova ubrzava.

BEČ - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, ocijenio je u razgovoru za nedjeljni broj lista Kurier da nastavak proširenja EU-a na Tursku može izazvati sigurnosne probleme i predložio je za tu zemlju posebno partnerstvo, radije nego ulazak u EU. "EU ne može unositi nesigurnost s novim pristupima", rekao je on o proširenju u razgovoru objavljenom u dnevnom listu Kurier od nedjelje. "Postoje druge opcije osim punopravnog članstva. Uvjeren sam da je posebno partnerstvo jedna od mogućnosti", kazao je on. Dok u Beču očekuju George W. Busha na summitu EU-SAD-u srijedu, Schuessel je priznao da između EU-a i SAD-a postoje nesuglasice, npr. u vezi Guantanama ili akcija CIA-e u Europi.

MADRID - Španjolska vlada će "bez odgode" početi razgovore s baskijskom separatistikom organizacijom ETA-om, piše u nedjelju španjolski list El Pais. Razgovori o okončanju nasilja ETA-e će biti odmah pokrenuti nakon što šef vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero informira španjolski parlament o pokretanju nove etape mirovnog procesa. Šef vlade će taj govor održati tijekom sljedećih deset dana, precizira dnevni list. U prvom nizu susreta s ETA-a razgovarat će se o pitanju pocedura, načinima komunikacija, kalendaru i rasporedu, naveli su izvori ETA-e i španjolske vlade El Paisu, listu vrlo bliskom vladi.

NAIROBI - Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) uputilo je u nedjelju poziv za rješenje krize u Somaliji gdje su se sukobile suparničke milicije, što izaziva strahovanja od pogoršanja humanitarne krize. "Tražimo od međunarodne zajednice u Somaliji i drugim zemljama da učini sve što je u njenoj moći za stvaranje uvjeta za mirno rješenje prikladnim političkim rješenjem", rekao je Antonio Guterres, visoki povjerenik UNHCR-a na konferenciji za novinare u Nairobiju. Tijekom posljednjih mjeseci islamistička milicija je pobijedila u sukobima i preuzela kontrolu nad Mogadishuom kao i većim dijelom Somalije. U sukobu je poginulo najmanje 360 ljudi, više od 2.000 je ranjeno, raseljeno je više tisuća stanovnika.

AMMAN - Jordanski kralj Abdullah II. pozvao je u nedjelju palestinske strane da "udruže svoje redove" nakon što je u Ammanu primio predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa, javlja službena agencija Petra. Abdullah II. izrazio je "zabrinutost glede pogoršanja stanja na palestinskom području" i naglasio potrebu da okonča "porast vojne napetosti i smiri stanje među Palestincima i Izraelcima kako bi se zajamčio nastavak mirovnih pregovora". Kralj je obavijestio Abasa o razgovorima s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom početkom lipnja u Ammanu, tijekom kojih je naglasio da je "stvaranje dviju država (palestinske i izraelske) jedino rješenje koje jamči mir", javlja agencija. Abas je u Amman stigao iz Kaira gdje je razgovarao s Hosnijem Mubarakom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙