FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Nadbiskup Genove, 72-godišnji kardinal Tarcisio Bertone zamijenit će kardinala Angela Sodana na položaju državnog tajnika Svete Stolice, objavljuje talijanski list Repubblica od nedjelje. Papa Ratzinger je "već potpisao imenovanje novog državnog tajnika, ali Vatikan još nije službeno objavio tu promjenu na vrhu Svete Stolice", piše list. Angelo Sodano je podnio molbu za odlazak u mirovinu kad je prije tri godine navršio 75 godina života, ali ga je na položaju zadržao Ivan Pavao II. i zatim potvrdio Benedikt XVI. Tarcisio Bertone bio je od 1995. do 2003. bliski suradnik sadašnjeg pape Benedikta XVI., budući da je obnašao dužnost tajnika Kongregacije za nauk vjere čiji je pročelnik bio Joseph Ratzinger.

HELSINKI - Finska je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uputila poziv za sudjelovanje na neslužbenom summitu Europske unije (EU) koji će se održati u listopadu ove godine, a taj neobičan potez pokušaj je da se potaknu razgovori o energetskoj sigurnosti. Glasnogovornica finske predsjednice Tarje Halonen izjavila je kako je Halonen prilikom ovotjednog susreta s predsjednikom Putinom u St. Petersburgu potonjem uručila poziv za summit. "Namjera nam je razgovarati o energetskim pitanjima a predsjednica i potpredsjednik su se složili da Putina treba pozvati", izjavila je Maria Romantschuk, glasnogovornica finske predsjednice. Finska 1. srpnja preuzima predsjedništvo EU-a, a cilj neslužbenog samita je kreiranje spontanije i slojevitije rasprave o pitanjima EU politike u prisutnosti manjeg broja pomoćnika i bez službenih zaključaka.

RAMADI - Tisuće američkih i iračkih vojnika raspoređeni su u nedjelju južno od grada Ramadija u Iraku u sklopu operacije uspostavljanja iračke vojne baze u tom većinski sunitskom gradu i slabljenja višemjesečne kontrole pobunjenika nad njim. Američki zapovjednici ističu da operacija nije opsežan napad na grad - jer su neke arapske televizijske mreže javile da se radi o napadu - nego "izolacijska taktika" da se spriječi da pobunjenici dobijaju namirnice i pojačanja izvana. Dvije duge kolone američkih i iračkih oklopnih vozila u subotu su navečer opkolile južnu stranu Ramadija te naišle na slabi pobunjenički otpor. Operacija izvedena tijekom noći obuhvatila je tisuće američkih i iračkih vojnika koji su počeli podizati dvije kontrolne točke iz kojih će irački vojnici patrolirati okolicu grada.

BAGDAD - Deset zaposlenika pekare u šijitskoj četvrti Bagdada otele su u nedjelju naoružane osobe, priopćili su irački sigurnosni izvori, izvijestivši također da su tijekom noći u gradu pronađena tijela devet osoba ubijenih hicima iz vatrenog oružja u različitim incidentima. "Naoružane osobe u pet civilnih vozila jutros su otele deset zaposlenika pekare Wissam, smještene u Ulici Nouab u četvrti Kazimiyah", na sjeveru Bagdada, kazao je izvor. Osim toga, devet tijela osoba pogubljenih mecima otkrila je policija na različitim mjestima u Bagdadu, dodaje izvor. "Neka tijela imaju tragove mučenja", nastavio je izvor ističući da osobe nisu identificirane.

ZAGREB/TEHERAN - Europljani bi trebali logično pristupiti raspravi o iranskom nuklearnom programu, a ne to pitanje pretvarati u "stvar političkog prestiža", rekao je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Assefi odbivši ujedno bilo kakav ultimatum u što SAD pokušavaju pretvoriti međunarodnu ponudu Iranu. "Nuklearno pitanje je vrlo logično. Iran ima međunarodnopravno priznata prava na tom području i Europljani će kad tad morati prihvatiti tu logiku umjesto što čitavo pitanje pretvaraju u stvar političkog prestiža o tome tko će imati zadnju riječ", rekao je Assefi na konferenciji za tisak. Glasnogovornik je ponovio da Iran još uvijek pomno proučava ponudu zapadnih država i da će svoj odgovor dati čim njegove stručne komisije donesu konačnu ocjenu o toj ponudi.

WASHINGTON - Teroristička organizacija al Qaeda planirala je pustiti smrtonosni plin u newyorškoj podzemnoj željeznici 2003. godine, međutim 45 dana prije izvođenja napada drugi čovjek te terorističke skupine je otkazao operaciju, navodi se u knjizi čije je izvatke u nedjelju objavio časopis "Time". Američka obavještajna služba je saznala za plan s ručnog računala koji je pripadao članu Džihada iz Bahraina, koji je uhićen u Saudijskoj Arabiji početkom 2003. godine, tvrdi Ron Suskind autor knjige "The One Percent Doctrine". Računalo je sadržavalo planove za napravu koju je jednostavno napraviti, a koja ispušta smrtonosni plin hidrogen-cijanid pomoću daljinskog upravljača, kaže se u knjizi. "U svijetu terorističkog oružja to je jednako bacanju atomske bombe", piše Suskind.

LA PAZ - Bolivijski predsjednik Evo Morales posjetio je u subotu mjesto gdje se nalaze dvije najveće tvornice za preradu koke izgrađene kubanskim i venecuelanskim novcem te je izrazio nadu da će Bolivija pokazati svijetu kako nema razloga za strah od dekriminalizacije glavnog sastojka kokaina. Morales je dodao i da će kubanskom predsjedniku Fidelu Castru odnijeti za 80. rođendan 13. kolovoza kolače od koke te da će svog argentinskog kolegu Nestora Kirchnera tražiti dopuštenje da se u sjevernoj Argentini prodaje lišće koke u sklopu njegove kampanje dekriminalizacije koke koja je na listi UN-ovih zabranjenih tvari od 60-ih godina. "Moguće je da nećemo zaraditi ali ćemo pokazati svijetu da se koka ne koristi samo za kokain", kazao je Morales.

BAJKONUR - Kazahstan je u nedjelju lansirao svoj prvi satelit s kozmodroma u Bajkonuru, a lansiranju su nazočili kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev i njegov ruski kolega Vladimir Putin. Ovime bivša sovjetska republika čini korak naprijed u ostvarivanju svojih ambicija da se priključi elitnom klubu zemalja koje istražuju svemir. Srednjo-azijska država s 15 milijuna stanovnika i izrazio bogata naftom najveći svjetski svemirski centar Bajkonur iznajmljuje i Rusiji. KazSat1 je satelit koji treba omogućavati televizijsko emitiranje i komunikacije za Kazahstan i još tri države na području srednje Azije - Uzbekistanu, Turkmenistanu i Kirgistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙