FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:
ZAGREB, 18. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:

BRATISLAVA - Stranka oporbe Smer vodi na parlamentarnim izborima u Slovačkoj s 27,2 posto glasova, sudeći po izlaznim anketama instituta MVK objavljenim u subotu navečer nakon zatvaranja birališta. Slovačka demokratska i kršćanska unija (SDKU), dosadašnjeg premijera Mikulaša Dzurinde, je druga s 19 posto glasova, prema toj izlaznoj anketi provedenoj među 15.000 birača. Stranka mađarske koalicije (SMK) mađarske manjine u Slovačkoj ima 11,8 posto glasova, prema procjenama privatne televizije TV Markiza. Krajna desnica, Slovačka nacionalna stranka (SNS) je dobila 9,6 posto glasova, prema tim procjenama. Pokret za demokratsku Slovačku (HZDS) bivšeg premijera Vladimira Mečijara dobila je 8,6 posto glasova, što predstavlja nagli pad u odnosu na parlamentarne izbore 2002. Približno 4,3 milijuna birača biralo je 150 zastupnika jednodomnog parlamenta na glasovanju koje će vrlo vjerojatno završiti formiranjem koalicije. Objavljivanje prvih službenih rezultata izbora najavljeno je za nedjelju.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac uvjeravao je u subotu palestinskog čelnika Mahmuda Abasa da je Europska unija pokrenula akciju upućivanja pomoći Palestincima. Chirac je telefonirao predsjedniku Palestinske samouprave kako bi ga informirao o svom razgovoru s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u srijedu u Parizu i o rezultatima europskog summita u Bruxellesu. Europski čelnici su potvrdili u petak osnivanje specijalnog fonda za Palestince koji bi trebao zaobići islamistički pokret Hamas i omogućiti upućivanje 100 milijuna eura. Abas je ocijenio da taj mehanizam "nije dovoljan".

WASHINGTON - NASA je potvrdila u subotu da će pokušati lansirati svemirsku letjelicu Discovery 1. srpnja, prvog dana razdoblja tijekom kojeg je moguće lansiranje, a koje završava 19. srpnja. Zeleno svjetlo za lansiranje svemirske letjelice Discovery dano je nakon dvodnevnog sastanka visokih dužnosnika američke svemirske agencije. "Ne vidim zašto se laniranje ne bi izvelo 1. srpnja", rekao je Bill Gersteinmeier, zamjenik upravitelja Nase na konferenciji za novinare u svemirskom centru Kennedy na Floridi.

KAIRO - Egipat i Kina potpisali su u subotu deset bilateralnih sporazuma i memoranduma prilikom jednodnevnog posjeta kineskog premijera Wena Jiabaoa Kairu, rekao je glasnogovornik egipatskog premijera Ahmeda Nazifa, prenosi agencija France presse. Ti sporazumi potpisani u nazočnosti Ahmeda Nazifa i njegovog kineskog kolege pokrivaju područja gospodarske i tehnološke suradnje kao i suradnje u području nafte i prirodnog plina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙