FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 17. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 17. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

BERLIN - Predsjednik jedne od koalicijskih stranaka u njemačkoj vladi Kršćansko socijalne unije (CSU) i premijer Bavarske Edmund Stoiber se u razgovoru za dnevnik "Die Welt" od subote založio za to da se nakon ulaska Rumunjske, Bugarske i Hrvatske u Europsku uniju proces proširenja zaustavi te je isključio mogućnost da Turska jednog dana postane punopravnom članicom EU-a. "Nakon ulaska Bugarske, Rumunjske i Hrvatske u Europsku uniju mora doći kraj automatizmu u procesu proširenja", izjavio je Stoiber. Bavarski premijer je zatražio da nakon ulaska ovih zemalja u EU unija prvo preispita svoje mogućnosti i sposobnosti proširenja.

MOSTAR - Australski državljanin hrvatskoga podrijetla Robert Jozić napadnut je i brutalno pretučen u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, jer je na sebi nosio dres hrvatske nogometne reprezentacije, piše u subotu bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista. Kako navodi list, 33-godišnjeg Jozića je u četvrtak oko 14.00 sati u ulicu braće Fejića u središtu Mostara nedaleko tamošnje tržnice napala skupina od desetak osoba te ga uz pogrdne povike nemilice tukla na podu. Spas su mu pružila dvojica starijih muškaraca iz obližnje radnje. Uz njihovu zaštitu je i prešao na zapadnu stranu Mostara, gdje su mu liječnici sanirali ozljede. Jozić je prošao lakšim tjelesnim ozljedama, navodi list.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling donio je odluku o izmjenama Zakona o kaznenom postupku te zemlje kojom se maksimalno trajanje pritvora osobama optuženim za ratne zločine tijekom suđenja produžava s jedne na tri godine, priopćeno je u subotu iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu. U priopćenju se pojašnjava kako je odluka donesena na zahtjev odgovarajućih bosanskohercegovačkih i međunarodnih tijela vlasti kao što su Haški sud i Sud BiH uključujući i ministra pravosuđa BiH Slobodana Kovača. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku predviđena je mogućnost produženja pritvora do tri godine nakon podizanja optužnice i za druge najteže oblike kaznenih djela.

POTENZA - Viktor Emanuel, sin posljednjeg talijanskog kralja, uhićen je u subotu zbog optužbi za korupciju i pronevjeru te u sklopu šire istrage i za prostituciji, objavili su talijanski mediji. Princa Viktora Emanuela od Savoja (69) talijanska policija sumnjiči da je novačio prostitutke za klijente iz jednog kazina smještenog u Švicarskoj. Tužitelji u južnom talijanskom gradu Potenzi istražuju njegovu ulogu u dovođenju prostitutku za klijente u kazinu Campione d'Italia, talijanskoj enklavi u Švicarskoj, te sumnjaju da je imao veze s mafijaškim klanovima. Bivši kralj Bugarske Simeon II također je upleten u skandal, javila je u subotu talijanska televizija.

BERLIN - Polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama bivšeg DDR-režima, Njemačka je u subotu obilježila godišnjicu narodnog ustanka u DDR-u 1953. godine. "Danas odajemo počast onima koji su poginuli samo zato jer su htjeli slobodu ali i da se suprotstavimo svima onima koji pokušavaju umanjiti zločine DDR režima", izjavio je na komemorativnom skupu gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit (Socijaldemokratska stranka Njemačke). Njegov stranački kolega, ministar prometa i bivši oporbeni političar u DDR-u Wolfgang Tiefensee obećao je vladinu pomoć žrtvama istočnonjemačkog režima. "Mi žrtvama komunističke diktature koji su pretrpjeli teške patnje želimo pomoći kako materijalno tako i duševno", izjavio je Tiefensee.

TOKIO - Sjedinjene Države i Japan pozvali su u subotu Sjevernu Koreju da prekine pripreme za ispaljivanje balističke rakete dugog dometa, istaknuvši da bi takvo lansiranje bilo "pogubno i provokativno". "Sjeverna Koreja trenutačno planira poguban i provokativan čin, i nadamo se da će odustati od ispaljivanja rakete", rekao je u subotu američki veleposlanik u Japanu Thomas Schieffer, po završetku razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Tarom Asom. "Učine li to, bit će to veoma provokativan čin. Sjedinjene Države i Japan suglasni su o tome", dodao je Schieffer.

MOSKVA - Čečenski izaslanik Ahmed Zakajev, "ministar vanjskih poslova" pobunjeničke vlade izjavio je u subotu za ruski radio da je novi predsjednik pobunjenika Doku Umarov, dopredsjednik koji je zamjena za ubijenog Abdul-Halima Sajduljajeva. "Možemo reći da je od danas predsjednik čečenske republike Doku Umarov", rekao je Ahmed Zakajev za moskovski radio Echo, potvrdivši tako neizravno smrt Abdula-Halima Sajduljajeva.

WASHINGTON - Predsjednik George W. Bush izjavio je u subotu da Sjedinjene Države neće ostaviti Irak, u času kada su se republikanska većina i demokratska oporba uhvatile ukoštac zbog povlačenja američkih snaga. "Iznimno je važno da Iračani budu svjesni kako ih Amerika neće ostaviti, pošto je otišla tako daleko", rekao je Bush. Bio je to jedan od njegovih ciljeva posjeta Iraku u utorak, prvog posjeta od studenog 2003., rekao je u tjednom radijskom nastupu. "Izazovi koji još postoje u Iraku su ozbiljni" i zahtijevaju "daljnje žrtve i strpljenje naše zemlje", rekao je govoreći o nastavku nasilja. "No naši napori u Iraku vrijede truda, ta je misija nužna za sigurnost zemlje", ustvrdio je.

BAGDAD - Najmanje su 24 osobe poginule u subotu u Bagdadu i drugim gradovima u nizu odvojenih eksplozija. Četiri osobe su poginule, a 15 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu automobilom bombom blizu policijske kontrolne točke u Mahmoudiyi, južno od Bagdada, objavila je policija. U istom je gradu u napadu ispaljenom raketom ubijena jedna osoba, a tri su ranjene. U Bagdadu su najmanje četiri osobe poginule, a 13 ih je ranjeno u napadu granatom na tržnicu u Kazmiyaju. Samo pola sata kasnije eksplodirala je bomba ostavljena u vrećici u centru Bagdada pri čemu su poginule dvije osobe, a 24 su ranjene.

KOLOMBO - Najmanje 51 osoba je ubijena, među kojima 15 mornara Šri Lanke, 30 tamilskih pobunjenika i šest civila, u sukobima u subotu duž sjeverozapadne obale Šri Lanke, doznaje se u subotu od službenog izvora. Od desetak pobunjeničkih brodova koji su napali brodove mornarice Šri Lanke u subotu u zoru na pučini otoka Mannar, osam ih je potopljeno, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Prasad Samarasinghe. "Najmanje 30 Tigrova je ubijeno", precizirao je. Jedan glasnogovornik mornarice je rekao da je 12 mornara poginulo, iako su pronađena samo četiri tijela. Tri mornara se smatraju nestalima nakon što je potonuo njihov brod u subotu ujutro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙