FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BAGDAD - Irački premijer pokrenuo je u srijedu u Bagdadu najveću sigurnosnu akciju od početka američke invazije u sklopu koje će na ulicama glavnoga iračkog grada biti raspoređeno 75.000 iračkih i američkih vojnika, a agencije javljaju da su već prijepodne izbili sukobi između naoružanih militanata i pripadnika snaga sigurnosti. Prema tvrdnjama očevidaca iz Bagdada, do pucnjave je došlo u sjevernoj četvrti Adhamija, uporištu sunitskih pobunjenika i jednom od najopasnijih predjela u gradu. Militanti naoružani automatskim oružjem AK-47 blokirali su ulice kamenim preprekama i balvanima, tjerajući civile da se udalje. Ljudi su bježali iz četvrti, a čitavim predjelom odjekivala je glasna pucnjava, javljaju svjedoci.

BAGDAD - Četiri su civila poginula, a šest je ozlijeđeno u Bagdadu u eksploziji automobila bombe u srijedu, samo nekoliko sati nakon što su irački vojnici pojačali mjere sigurnosti u glavnom gradu u sklopu velikog sigurnosnog plana za sprječavanje nasilja, rekao je izvor u policiji. Do eksplozije je došlo tijekom ophodnje iračke vojske u četvrti Qahira na sjeveru Bagdada, navodi isti izvor. U Bagdadu je u srijedu ujutro eksplodirala i jedna bomba ručne izrade, ali se zasad ne zna je li i u tom napadu bilo žrtava.

BAGDAD - Oko 500 sljedbenika šijitskog svećenika napalo je u srijedu iranski konzulat u Basri bacajući na njega kamenje i potpaljujući zgradu u diplomatskoj četvrti. Iransko veleposlanstvo u Bagdadu potvrdilo je napad na konzulat u Basri, drugom po veličini iračkom gradu udaljenom 550 kilometara jugoistočno od Bagdada. Zapovjednik policije u basri Mushtaq Khazim izjavio je da su napad izveli sljedbenici šijitskog svećenika Mahmouda al-Hassania koji su, najvjerojatnije, bili bijesni zbog priloga na iranskoj televiziji u kojem ga se optužuje da je izraelski agent. Istovremeno, agencija AP javlja kako su naoružani napadači ubili iračkog novinara Ibrahima Seneida, zaposlenog u listu kojeg pobunjenici optužuju za širenje američke propagande u gradu Fallujahu na zapadu zemlje.

SEUL - Južnokorejski ministar vanjskih poslova pozvao je u srijedu komunističku Sjevernu Koreju da zaustavi pripreme za pokusno ispaljivanje rakete izjavivši da bi takav potez još više ugrozio međunarodne napore da se riješi spor oko njezina nuklearnog programa. Izjava Bana Kimoona došla je u vrijeme izvješća da se Pjongjang sprema pokusno ispaliti balističku raketu dalekog dometa. "Još jednom poručujem Sjevernoj Koreji da je poželjno da zaustavi pripreme za lansiranje rakete i odmah se vrati na šestostrane pregovore (o sjevernokorejskom nuklernom programu)", rekao je Ban novinarima u srijedu.

BANJA LUKA - Rusija je za ukidanje bonnskih ovlaštenja visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga, izjavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, prenose "Nezavisne novine" od srijede. Dodik je kazao kako mu je Lavrov tijekom razgovora koji su vodili u utorak na marginama ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenio službeni stav Kremlja da Visokom predstavniku treba uskratiti mogućnost da smjenjuje bosanskohercegovačke političare, što je u sklopu njegovih bonnskih ovlaštenja. "To će bitno omogućiti jačanje domaćih institucija i njihovu odgovornost za sve odluke koje se donose u BiH", rekao je Dodik u utorak, poslije sastanka.

KABUL - Koalicijske i afganistanske snage pokrenule su sredinom svibnja najveću ofenzivu protiv talibana od pada njihova fundamentalističkog režima 2001., službeno su u srijedu objavile snage koalicije u Afganistanu. Kampanja nazvana "Napad na planinu" pokrenuta je na jugu Afganistana, kazao je glasnogovornik koalicijskih snaga Paul Fitzpatrick. Informacije o operaciji dosad su držane u tajnosti.

TIRANA - Albanska je vlada priopćila u srijedu da je priznala Crnu Goru kao neovisnu državu. "Vlada je službeno priznala Republiku Crnu Goru u odluci donesenoj 9. lipnja 2006.", priopćio je ured za odnose s javnošću albanske vlade. Očekuje se da će parlament ratificirati vladinu odluku ovog tjedna. Crna Gora je proglasila neovisnost 3. lipnja nakon održanog referenduma u svibnju. Kako ocjenjuju mediji u Albaniji, vjeruje se da je mala albanska manjina u Crnoj Gori odigrala važnu ulogu u referendumu.

JERUZALEM - Pomoćnik palestinskog premijera Ismaila Hanije izjavio je da je vladajući Hamas spreman ponuditi Izraelu 60 godina primirja ako Palestincima preda područja okupirana 1967., a s vremenom dvije strane mogle bi potpisati i mirovni sporazum, prenosi u srijedu izraelski Haaretz. "Ako postignemo dugotrajno primirje, budućnost će pokazati želi li Izrael živjeti u miru s Palestincima", kazao je Jusef. "Ne namjeravamo priznati Izrael jer on ne priznaje sporazume koje je potpisao", dodao je. Izrael je na područjima okupiranim 1967. podigao naselja, a neka od njih želi obuhvatiti svojim konačnim granicama.

SARAJEVO - Aktualni predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić vjerojatno neće biti visoko pozicioniran na izbornim listama Stranke demokratske akcije (SDA) čiji je član što bi moglo značiti da ga neće biti ni među istaknutim državnim dužnosnicima nakon izbora u listopadu ukoliko njegova stranka formira izvršnu vlast, piše u srijedu sarajevski tisak. Kako prenosi "Dnevni avaz", unutar SDA se trenutno vodi oštra politička bitka za pozicije na stranačkim izbornim listama, a predsjednik stranke Sulejman Tihić već je isključio Terzića iz predizbornih kalkulacija što je, navodno, dio njegovih "obračuna s neistomišljenicima". Sam Terzić je potvrdio kako unutar SDA postoje previranja koja ugrožavaju njegovu poziciju.

MOSTAR - U neredima koji su u Mostaru izbili nakon nogometne utakmice Hrvatska -Brazil ozlijeđeno je šest policajaca, a 26 izgrednika je privedeno, priopćilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije. Policija je morala intervenirati kad se sukobila skupina mladića iz istočnog, pretežito bošnjačkog dijela grada s hrvatskim navijačima, koji su blokirali neke prometnice i razbijali izloge i stakla po zgradama. Prema policijskom izvješću jedna je osoba iz Mostara teško ozlijeđena prostrijelnom ranom u sukobu na Španjalskom trgu, nekadašnjoj ratnoj crti između Hrvata i Bošnjaka. U obračunu dviju skupina, kako navodi policija, bacanjem kamenja i drugih predmeta razbijena su stakla na nekoliko zgrada, oštećena su dva policijska i jedno vozilo Misije OESS-a u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙