FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga aforizama Karla Krausa

ZAGREB, 13. lipnja 2006. (Hina) - U povodu 70. godišnjice smrti austrijskog književnika i publicista Karla Krausa, večeras je u Austrijskom kulturnom forumu predstavljen hrvatski prijevod njegove knjige aforizama "Pro domo et mundo" iz 1912.
ZAGREB, 13. lipnja 2006. (Hina) - U povodu 70. godišnjice smrti austrijskog književnika i publicista Karla Krausa, večeras je u Austrijskom kulturnom forumu predstavljen hrvatski prijevod njegove knjige aforizama "Pro domo et mundo" iz 1912.

Knjiga započinje poglavljem o ženama i moralu, slijede poglavlja o društvu te o novinarima, estetama i političarima, četvrto poglavlje bavi se umjetnicima, peto analizira odnos Berlina i Beča, u šestom su u središtu zanimanja slučajevi i dosjetke, a posljednje nosi naslov "Pro domo et mundo" (Za dom i svijet).

Karl Kraus velikan je pera, ne samo njemačkog govornog područja, nego i svjetske književnosti, istaknuo je Sead Muhamedagić, koji je preveo "Pro domo et mundo".

Po Muhamedagićevim riječima, njegove knjige ne služe razbibrizi, nego nude "užitak poniranja u misaonu uskovitlanost koja nas duhovno osvježuje i spoznajno obogaćuje".

Podsjetio je da je Kraus svojim suvremenicima i kolegama književnicima najviše zamjerao dekadentnost, okrenutost od stvarnosti i preveliku želju da se svide publici i kritici.

Bez obzira što je Kraus aforizmima opisivao stvarne događaje i ljude oni su još aktualni, i danas mogu biti kritički regulator poimanja svijeta u nama i oko nas, rekao je izdavač knjige Josip Pandurić iz zagrebačke nakladničke kuće "Disput".

Podsjetio je da su Krleža i Šimić dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća hvalili Krausova djela i, među ostalim, o njemu pisali kao o jednom od najvećih satiričara.

Karl Kraus rođen je 1874. u Jičinu (Češka), a umro je 1936. u Beču. Studirao je pravo, filozofiju i germanistiku. Literarnom svijetu predstavio se 1897. satirom "Razorena književnost", a od 1899. uređivao je časopis "Baklja" u kojemu je polemički, satirički i aforistički analizirao društveni, politički i kulturni život Austrije. Napisao je brojne eseje, studije, epigrame i stihova.

Prvu Krausovu knjigu aforizama "Izreke i protuslovlja" (1909.) nakladna kuća "Disput" objavila je 2001. Kraus je 1918. izdao i treću knjigu aforizama "Noću".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙