FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 13. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Demokratske institucije u Hrvatskoj na području civilnog društva, policije i medija ostvarile su značajan napredak, ali treba poboljšati situaciju u područjima reforme pravosuđa, povratka izbjeglica i vladavine prava, izjavio je u utorak u Zagrebu voditelj Misije OESS-a u RH Jorge Fuentes. "Uspostava pravnog, financijskog i političkog okvira pružila je snažan poticaj razvoju civilnog društva. Medijske institucije i organizacije koje se bave ljudskim pravima sazrele su do te mjere da u bliskoj budućnosti mogu kompetentno preuzeti zaštitničku i savjetodavnu ulogu misije", rekao je Fuentes predstavljajući petogodišnje izvješće o Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatska i Turska imaju dobre bilateralne odnose no trebaju jačati gospodarsku suradnju, posebice u turizmu gdje mogu biti partneri, a ne konkurenti, kazao je u utorak predsjednik Republike Stjepan Mesić u razgovoru s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Erdogan se suglasio s Mesićem istaknuvši da je Hrvatska učinila velik iskorak u razvoju, priopćeno je. Mesić i Erdogan, koji je u ponedjeljak u službeni posjet Hrvatskoj stigao u pratnji gospodarskog izaslanstva, razgovarali su i o stanju u regiji te priključenju Europskoj uniji, što je zajednički strateški cilj za obje zemlje.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Ivica Račan razgovarat će u srijedu u Strasbourgu s dužnosnicima Unije i Europskog parlamenta (EP) o pristupanju Hrvatske 25-članom savezu europskih država, rekao je u utorak predstavnik SDP-a. Predviđeni su Račanovi razgovori s visokim dužnosnicima EU-a, povjerenikom za proširenje Oliem Rehnom te najvjerojatnije s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barosom, izjavio je Hini predsjednik SDP-ova Savjeta za vanjsku politiku Zoran Milanović. Račan, koji u Strasbourg putuje na poziv socijalističke grupacije u EP-u, sastat će se i s čelnikom te frakcije Martinom Shultzom te s nekim zastupnicima demokršćanske orijentacije, među ostalima i Doris Pack.

RIM - Talijanski premijer Romano Prodi krenuo je na europsku turneju, a u Bruxellesu će, na zasjedanju Europskog vijeća, zastupati proširenje Europske unije na zemlje kao što su Hrvatska i Makedonija, piše talijanski tisak. Prodi je u ponedjeljak navečer stigao u Beč, na prvu etapu europske turneje tijekom koje će posjetiti najvažnije glavne gradove, s ciljem "učvršćivanja europskog ujedinjenja i dovođenja Italije na čelo zemalja EU-a", piše tisak. List Repubblica otkriva kako je talijanski premijer u ponedjeljak navečer večerao s bečkim nadbiskupom kardinalom Christophom Schoenbornom. Prodi i Schoenborn su se u Beču sastajali i 90-tih radi razmjene mišljenja o stanju u tadašnjoj Jugoslaviji, otkriva list.

SUBOTICA - Lokalni radio i gradska vlast u Vrbasu u Vojvodini odbili su inicijativu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Tin Ujević" i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) za uvođenje programa na hrvatskom jeziku. Rusinska, mađarska i ukrajinska manjina ostvaruju to pravo no za program na hrvatskom jeziku rečeno je da se ne može realizirati jer "nije zaokružena financijska konstrukcija", izjavio u utorak za HINU predsjednik podružnice DSHV-a u Vrbasu Dragan Jurakić. Emisija na hrvatskom jeziku od 45 minuta pod nazivom "Svjetionik" koja bi se emitirala jednom tjedno ne bi, po Jurakićevim riječima iziskivala proširenje radijskog programa, odnosno veća financijska ulaganja.

PODGORICA - Neovisnu Crnu Goru službeno je u utorak priznala i Estonija, a vrlo skoro bi, prema najavama, to trebala učiniti i Kina, doznaje se u utorak u Podgorici. Crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović i veleposlanik u ministarstvu vanjskih poslova Estonije Karin Jaani potpisali su u utorak zajedničku Izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između dvije zemlje. I Kina će priznati Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu u najskorijem razdoblju, izjavio je u utorak kineski konzul u Podgorici Liu Wenxin, koji je posjetio crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova. Crnogorski mediji u utorak su javili da će Crna Gora 21. lipnja biti primljena u OESS kao 56. članica.

LONDON - Velika Britanija priznala je u utorak Crnu Goru kao "neovisnu i suverenu" državu, najavila je britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett. "Premijer (Tony Blair) i ja pisali smo danas našim crnogorskim kolegama i formalno priznali Crnu Goru kao neovisnu i suverenu državu", izjavila je Beckett u priopćenju. Dodala je da je "ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore izrazila želju za uspostavom diplomatskim odnosa". Britansko priznanje slijedilo je nakon što su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije priznali Crnu Goru i pozvali svaku od članica da to učini pojedinačno.

BRUXELLES/STRASBOURG - Zastupnici u Europskom parlamentu koji istražuju sumnjive aktivnosti CIA-e u Europi proširit će istragu pokušavajući otkriti jesu li na teritoriju Poljske i Rumunjske postojali tajni zatvori američke obavještajne službe. Članovi parlamentarnog odbora koji istražuje navode o postojanju CIA-inih tajnih zatvora i letova kojima su osumnjičeni teroristi prevoženi po Europi poduprli su dosadašnje rezultate istrage i produžili istragu za još šest mjeseci. U drugoj fazi istrage vlade pojedinih zemalja trebale bi se očitovati o svojoj eventualnoj umješanosti u nezakonite aktivnosti CIA-e.

GAZA - Devet osoba, uključujući dvoje djece, ubijeno je u izraelskom raketnom napadu koji je ciljao vozilo što je prevozilo palestinski bacač raketa u pojasu Gaze, objavili su u utorak liječnici i očevici. "Bio je to napad na vozilo koje je kretalo ispaliti rakete na Izrael", kazala je glasnogovornica izraelske vojske u Tel Avivu. Liječnici su potvrdili smrt devet osoba, od kojih dvoje djece. Očevici su kazali da su muškarci u vozilu koje je bilo meta napada bili pripadnici skupine Islamski džihad. Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je izraelski napad ocijenivši ga "državnim terorizmom".

TRIPOLI - Novo suđenje bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom liječniku, optuženima da su virusom HIV-a namjerno zarazili stotine libijske djece, odgođeno je u utorak po drugi put kako bi odvjetnici dobili više vremena za pripremanje dokaza. "Suđenje je odgođeno do 20. lipnja i nastavit će se s jednim saslušanjem tjedno kako bi se izbjegao zamor optuženih", rekao je predsjedavajući sudac libijskog suda u Tripoliju Mahmoud Haouissa. Odvjetnici pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika uložili su žalbu zbog odgode i izjavili da su zatražili puštanje na slobodu svojih klijenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙