FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 9. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ZAGREB/MOSKVA - Proces rješavanja problema u BiH treba se odvijati korak po korak, a voditi ga trebaju temeljna načela Daytonskih sporazuma, izjavio je u petak u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku s visokim predstavnikom za BIH Christianom Schwarz-Schillingom. "Mi vjerujemo da to treba učiniti postepeno i posebno razmotriti svaki korak. Također je potrebno analizirati sve jake i slabe točke, držati se temeljnih načela Daytonskih sporazuma i jednako poštivati interese svih naroda", istaknuo je Lavrov.

BANJA LUKA/ZAGREB - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica doputovao u petak u svoj prvi posjet Republici Srpskoj otkako je Crna Gora proglasila neovisnost i otkako su se među bosanskim Srbima pojavili prijedlozi o organizaciji vlastitog referenduma o neovisnosti. Koštunica će se tijekom dana u Banjoj Luci sastati s predsjednikom RS-a Draganom Čavićem, premijerom Miloradom Dodikom i ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem. Očekuje se da će razgovori biti usredotočeni na suradnju s Haškim sudom i privođenju pravdi odbjeglih optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Druga tema sastanaka bit će gospodarska suradnja RS i Srbije.

PARIZ - Britanski premijer Tony Blair stigao je u petak u Elizejsku palaču na razgovor s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u povodu 28. francusko-britanskog summita. Energetika, klima i obrana su na samom vrhu popisa glavnih tema o kojima će se razgovarati na summitu kojemu je uloga, kako zaključuju analitičari, zatopljenje odnosa između Pariza i Londona nakon razilaženja oko Iraka. Istodobno s razgovorima Blaira i Chiraca, u ministarstvima će se održavati razgovori ministara obrane, vanjskih poslova, okoliša, europskih poslova i industrije.

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament glasovao je u petak za četverogodišnji program koalicijske vlade pod vodstvom socijalista s 206 glasova "za" i 159 "protiv", javljaju agencije ističući da će se vlada morati odmah uhvatiti u koštac s golemim proračunskim deficitom. Koalicija socijalista i Saveza slobodnih demokrat osvojila je na izborima u travnju 210 mjesta u parlamentu s 386 zastupnika. Premijer Ferenc Gyurcsany u četvrtak je rekao će deficit od 6,1 posto BDP-a, trenutno najveći u EU, ove godine narasti na osam posto BDP-a.

JERUZALEM - Potpora Izraelaca za predloženo jednostrano povlačenje s dijelova Zapadne obale pala je na 37 posto, pokazuje u petak anketa koju je proveo dnevni list Haaretz, ističući da je prije četiri mjeseca plan uživao potporu 60 posto ispitanika. Izraelski premijer Ehud Olmert namjerava iseliti izolirana židovska naselja, zalažući se za širenje drugih stambenih blokova kako bi jednostrano ucrtao izraelsku granicu ako se ne obnove mirovni pregovori s Palestincima. Tome se planu, međutim, sada protivi 56 posto Izraelaca. Olmert je u ožujku pobijedio na općim izborima uz obećanje da će izvršiti plan povlačenja, no nakon dolaska Hamasa na vlast taj se plan našao na udaru kritika.

BAGDAD - Ubojstvo Abu Musaba al-Zarqawija "novi je početak" za Irak, rekao je u petak irački ministar unutrašnjih poslova, dok vlasti uvode zabranu prometa kako bi se spriječila osveta al-Qaede, a talibanski čelnici tvrde da rat protiv "križara" neće jenjati. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je u Bagdadu i Baqubi gdje su u srijedu američki ratni zrakoplovi ubili al-Zarqawija, na snazi zabrana prometa od 11 sati do 15.00 h kada petkom Iračani idu u džamije na molitvu. Bombaši samoubojice u automobilima koje je slao Zarqawi znali su napadati šijitske džamije, a najnovija zabrana prometa, iako nije neuobičajena za petak, možda govori o tome kako se vlasti boje napada.

ZAGREB/MOSKVA - Šef specijalnih policijskih snaga (OMON) Musa Nalgijev ubijen je u petak u Ingušetiji na sjeveru Kavkaza zajedno sa svoje troje djece i dvojicom tjelesnih čuvara, javili su ruski mediji. Kako prenosi RIA Novosti, pozivajući se na izvore u lokalnom ministarstvu unutarnjih poslova, naoružani napadači otvorili su vatru na automobil u kojem je bio Nalgijev sa svojom djecom i čuvarima. U odvojenom napadu u Ingušetiji ubijena je zamjenica čelnika lokalnih vlasti Galina Gubina. Na nju su napadači zapucali dok je ulazila u svoj automobil. Umrla je u bolnici od zadobivenih ozljeda.

MADRID - Španjolske proslave moraju jamčiti "poštivanje životinja i osoba" kako bi dobile potvrdu da je riječ o događaju od "nacionalnog ili međunarodnog turističkog interesa", prema ministarskoj odluci koja je stupila na snagu u četvrtak. Među novim kriterijima uvedenima tom mjerom, "poseban značaj davat će se jamčenju poštivanja životinja i osoba, kao i okoliša", kaže se u tekstu odredbe španjolskog ministarstva industrije i turizma objavljene u Službenom glasniku. Takvu je potvrdu dobilo već više od 100 proslava, među kojima i proslava San Fermina u Pamploni, poznata po puštanju bikova ulicama i utrci u kojoj se svake godine ozlijede deseci sudionika i u kojoj je od 1911. poginulo 14 osoba.

ŽENEVA - Broj novih izbjeglica u svijetu prošle je godine pao na najnižu razinu od 1976. godine, priopćilo je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) koje je istodobno izrazilo zabrinutost zbog povećanja broja raseljenih u toj istoj godini. U godišnjem izvješću "Izbjeglice - svjetska kretanja u 2005", UNHCR, čije je sjedište u Ženevi, procjenjuje da je prošle godine svoju zemlju napustilo 136.000 ljudi, što je pad od 46 posto u odnosu na 2004. Najviše je ljudi izbjeglo iz Togoa (39.000), Sudana (35.000), DR Konga (16.000), Somalije (14.000), Srednjoafričke republike (12.000) i Iraka (11.000). Sveukupno je u svijetu 8,4 milijuna izbjeglica, dok je 2004. zabilježeno 9,5 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙