FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora novom Zakonu o kazalištima

ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Svi saborski klubovi podržali su u četvrtak Vladin konačni tekst Zakona o kazalištima, ocjenjujući ga bitno boljim od ranije predloženog na koji je bilo izrečeno niz kritika.
ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Svi saborski klubovi podržali su u četvrtak Vladin konačni tekst Zakona o kazalištima, ocjenjujući ga bitno boljim od ranije predloženog na koji je bilo izrečeno niz kritika.

Predstavnici klubova u izlaganjima su pohvalili napore resornog Ministarstva kulture koje je prihvatilo većinu sugestija iz prvog saborskog čitanja ovoga zakona, ali su i iznijeli nekoliko prijedloga kojima žele poboljšati zakon.

Osnovna kritika upućena je amandmanu koji je najavio Odbor za obrazovanje i kulturu, a kojim bi se intendantima i ravnateljima kazališta te njihovim pomoćnicima dopustilo da, uz prethodnu suglasnost kazališnog vijeća, mogu raditi i izvan matičnog kazališta.

"Rad u samoj instituciji je poželjan jer oni daju umjetnički pečat kazalištu, a zbog toga su konačno i izabrani. Jedan HNK ne može funkcionirati ako mu intendant na dva mjeseca ide režirati predstavu u neku drugu kuću ili glumiti u nekom drugom kazalištu", rekao je Ivo Banac (Klub regionalnih stranaka).

Njegov stav dijeli i Miroslav Rožić (HSP), ocjenjujući da bi, usvoji li se takav amandman, to dovelo do dvojakih funkcija i kaosa u kazalištima.

"Svaki menadžer kazališne kuće morat će malo suspregnuti svoj umjetnički interes prema drugim interesima i drugim kućama te svoje umjetničke vrijednosti staviti na dispoziciju svojoj kući te četiri godine dok je ravnatelj", istaknuo je.

I Nikola Vuljanić (HNS) drži da se čelnim ljudima kazališta ne smije dopustiti da rade izvan matičnog kazališta, jer bi to, smatra, dovelo do sukoba interesa i "konkurencije samom sebi i matičnoj kući".

Dio klubova drži i da se ne bi trebala raditi razlika između zagrebačkog HNK te ostala tri nacionalna kazališta (u Rijeci, Splitu i Osijeku), kako glede osnivačkih prava, tako i načina financiranja.

Doroteja Pešić-Bukovac (IDS), pak, smatra da bi ta tri kazališta trebala imati vlasničku strukturu u mjeru 60 posto osnivač, te po 20 posto županija i Ministarstvo kulture.

Antun Vujić (SDP) nepotrebnom drži odredbu po kojoj intendanta zagrebačkog HNK imenuje Vlada na prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika.

"Što ovdje ima gradonačelnik Zagreba, to je eminentno posao ministra kulture i to je nešto što on ne može dijeliti s osobom koja nije postavljena na to mjesto da predstavlja kulturni interes Zagreba", kazao je Vujić.

Klub HDZ-a najavio je amandman po kojemu bi se posao na neodređeno vrijeme nakon 16 godina rada morao ponuditi baletnim i plesnim kazališnim umjetnicima, a ostalim kazališnim djelatnicima (dramski, operni, orkestralni, kostimografi, itd) nakon 20 godina.

'Pravaši' drže da bi trebalo precizno urediti pitanje događanja u kazalištu koja nemaju veze s umjetnošću (modne revije, priredbe), a kako se, kažu, ne bi događalo da porezni obveznici plaćaju nacionalno kazalište da bi u njemu gledali predstave, a neke tvrtke tamo održavaju božićne domjenke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙