FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o kazalištima i o obavještajnom sustavu

ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Hrvatski sabor 20. sjednicu sutra nastavlja raspravom o konačnom prijedlogu zakona o kazalištima te prijedlogu zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.
ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Hrvatski sabor 20. sjednicu sutra nastavlja raspravom o konačnom prijedlogu zakona o kazalištima te prijedlogu zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Vladin prijedlog zakona o kazalištima između dvaju čitanja znatno je promijenjen, pogotovu kad je riječ o upravljanju kazalištima.

Ključna osoba u nacionalnom kazalištu je intendant koji, prema zakonskom prijedlogu, odgovara za kazališni program i zakonitost rada, a njegov pomoćnik je ravnatelj, odgovoran za poslovanje.

Intendanta najveće kazališne kuće, HNK u Zagrebu, imenovat će Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika, jer su država i grad suosnivači tog kazališta u omjeru 51 prema 49.

Zbog brojnih kritika prvotni prijedlog o upravnom vijeću kazališta zamijenjen je kazališnim vijećem u kojemu bi bili predstavnici osnivača i kazališni radnici.

Između dvaju čitanja promijenio se i prijedlog zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu pa će, primjerice, vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, osim na temelju predstavki građana i udruga građana, postupak nadzora moći pokrenuti i "ako na neki drugi način" zaključi da su građanima ugrožena prava pri obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija. Novina je i prijedlog da predstavnik tog vijeća sudjeluje u nadzoru u obavještajno-sigurnosnim službama.

Nakon obradbe sigurnosno-obavještajnih služba građani ipak ne će moći dobiti potpisani zapisnik, nego će se zapisnik i snimke razgovora čuvati u mjerodavnoj agenciji, a bit će dostupni sudskim i nadzornim tijelima.

Vlada nije prihvatila zahtjev saborske oporbe da na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odmah bude predstavnik najjače oporbene stranke, nego će takvo rješenje pričekati sljedeće parlamentarne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙