FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kastav: Festival hrvatskih kazališnih amatera od 25. do 30. svibnja

ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Festival hrvatskih kazališnih amatera od 25. do 30. svibnja održat će se u Kastvu u kojemu je prije 140 godina osnovana prva hrvatska čitaonica u Istri, koja je bila žarište političkog i kulturnog života cijele regije.
ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Festival hrvatskih kazališnih amatera od 25. do 30. svibnja održat će se u Kastvu u kojemu je prije 140 godina osnovana prva hrvatska čitaonica u Istri, koja je bila žarište političkog i kulturnog života cijele regije.

Za 46. festival hrvatskih kazališnih amatera prijavljene su 124 predstave, kako ističe direktor Festivala Damir Bačić, najveći broj predstava od proglašenja samostalne hrvatske države. Napominje kako je novost ovogodišnjeg festivala uska povezanost s međunarodnim festivalom "Jadran 2006" što će omogućiti sudionicima jednog i drugog festivala praćenje domaćih i stranih predstava.

"Između 87 predstava što sam ih u dva mjeseca odgledala, a bilo ih je, isključi li se predselekcije, više od 120, odabrala sam 13", izjavila je selektorica Festivala Ranka Mesarić. Po njezinim riječima nikad nije dostatno ponavljati da su mnoge sredine izvan većih gradskih središta zakinute za kvalitetan i kontinuiran susret s kazalištem. Stoga treba pozdraviti pojavu gradskih kazališta koja, kako dodaje, pokrivaju potrebe lokalnog stanovništva te popunjavaju crne rupe profesionalizma.

U tijeku 19. stoljeća, u jeku narodnog preporoda, u Kastvu se osniva niz kulturnih institucija i društava koji njeguju hrvatski jezik i nacionalni identitet. Upravo tada je utemeljen amaterski kulturno-umjetnički rad po kojemu su Kastav i Kastavština poznati i danas.

Kulturno-prosvjetno društvo "Istarska vila" ove godine obilježava 105. godišnjicu osnutka. Kastavljani su danas u samom vrhu amaterske produkcije, što potvrđuju i nagrade za najbolju glumicu 2000. te za najbolju pučku predstavu 2004.

Grad Kastav danas ima 9500 stanovnika, njegova povijesna jezgra centar je kulturnog i turističkog života. Grad je utvrđen srednjovjekovnim bedemom s devet kula, sazdan na kraškom brijegu visine 378 metara, koji dominira nad tim dijelom Kvarnera.

46. festival hrvatskih kazališnih amatera organiziraju Hrvatski sabor kulture i Poglavarstvo grada Kastva, pokrovitelj je Ministarstvo kulture, a supokrovitelj Primorsko-goranska županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙