FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: ispravak vijesti HNA6276 "HSU traži božićnicu..."

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u saborsku je proceduru uputila Prijedlog zakona o jednokratnom godišnjem dodatku na mirovinu - božićnici po kojemu bi se svim hrvatskim umirovljenicima isplaćivala božićnica koja bi ovisila o visini mirovine.

ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) -

Molimo korisnike da u vijesti HNA6276 emitiranoj pod naslovom "HSU traži božićnicu za umirovljenike" u četvrtom odlomku isprave iznos tako da umjesto "...tri milijuna kuna" treba stajati "...300 milijuna kuna".

Ispravljenu vijest objavljujemo u cijelosti.

ZAGREB, 8. lipnja (Hina) -

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u saborsku je proceduru uputila Prijedlog zakona o jednokratnom godišnjem dodatku na mirovinu - božićnici po kojemu bi se svim hrvatskim umirovljenicima isplaćivala božićnica koja bi ovisila o visini mirovine.

HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je cilj zakon poboljšanje položaja umirovljenika te postizanje veće jednakosti između prava umirovljenika i zaposlenih.

Visina umirovljeničke božićnice određivala bi se na način da oni s nižim mirovinama dobivaju veću božićnicu - umirovljenici koji primaju mirovinu do 500 kuna dobivali bi isto toliki iznos, za mirovinu od 500 do tisuću kuna dobivali bi 400 kuna božićnice, od tisuću do dvije tisuće kuna 300 kuna, od dvije do tri tisuće kune 200 kuna, od tri do četiri tisuće kuna 150 kuna, a za mirovine iznad četiri tisuće kuna božićnica bi iznosila 100 kuna.

Po tom izračunu, božićnicu bi primalo 1,1 milijun umirovljenika kojima bi se u tjednu prije Božića isplaćivalo nešto manje od 300 milijuna kuna.

Pravo na božićnicu imali bi i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su mirovinu ostvarili u republikama bivše SFRJ, a zakon se ne bi odnosio na korisnike saborskih, odnosno zastupničkih mirovina te korisnike invalidskih mirovina koji su u radnom odnosu.

Hrelja uvjerava da za provedbu zakona ne bi u državnom proračunu trebalo osigurati dodatna sredstva, jer bi se navedena tri milijuna kuna osiguralo iz potraživanja HZMO-a za prodane dionice ustupljene za pokriće kapitalnih izdataka Ministarstva razvoja, te drugih potraživanja i imovine HZMO-a.

Upitan što o njegovu zakonu misli HDZ, s kojim HSU ima potpisan koalicijski sporazum, Hrelja je odgovorio da taj sporazum nije "zavjet šutnje", da HSU ima pravo predlagati rješenja za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika.

"Vidjet ćemo kako će reagirati HDZ, ali preporučam Vladi da dobro promisli o ovom zakonu", kazao je.

Uredništvo Hine

(Hina) xtr yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙