FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Branimir Glavaš zatražio je danas dodatno saslušanje pred istražnim sucem kojim, po riječima jednog od njegovih odvjetnika, želi pobiti dio iskaza Krunoslava Fehira, suosumnjičenog za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. Prema tvrdnji Glavaševog osječkog odvjetnika Marka Dumančića, Fehir je pred istražnim sucem izjavio da je 31. kolovoza 1991. dao televizijski intervju u kancelariji tadašnjeg sekretara Sekretarijata za narodnu obranu Branimira Glavaša. Naknadnim pregledom svoje arhive Glavaš je došao do video zapisa kojim apsolutno pobija tu Fehirovu tvrdnju, tvrdi Dumančić. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je sud zaprimio Glavašev podnesak u kojem traži dopunu svog nedavnog iskaza. Odluku hoće li Glavašev zahtjev usvojiti istražni sudac Zdenko Posavec trebao bi donijeti sutra.

ZAGREB - Ministar športa Dragan Primorac najavio je danas u Hrvatskom saboru da će naložiti istragu u športskim klubovima za koje revizija utvrdi da su poslovali nezakonito, te je odbacio oporbene prozivke da će Vlada, uz oprost dugova klubovima, amnestirati i odgovorne osobe za nepodmirivanje dugova. Primorac je naglasio da će rezultati revizije - koja bi, po predloženom Zakonu o športu, trebala procijeniti vrijednost i imovinu klubova i 'pročešljati' njihovo poslovanje u zadnjih pet godina - biti preduvjet za "niz predistražnih, istražnih i drugih radnji". Ponovio je da zakon ne predviđa otpisivanje ni kune duga, već da država prebacuje svoja potraživanja na lokalnu samoupravu koja postaje vlasnik kluba, a, procijeni li da je to nužno, u svakom trenutku može proglasiti stečaj kluba.

ZAGREB - Bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić odbacio je danas kao neutemeljene optužbe iz dopunjene kaznene prijave protiv njega i još četvero osumnjičenih za navodne nezakonitosti u privatizaciji PIK Vrbovca. Pankretić u priopćenju za javnost od Hrvatskog sabora traži da mu pomogne da što prije povodom, kako kaže, neutemeljene dopune kaznene prijave da iskaz pred istražnim organima i skine ljagu sa svog imena. Prema pisanju današnjeg Večernjeg lista, Općinsko državno odvjetništvo u Vrbovcu zatražit će od policije kriminalističku obradu bivšeg ministra poljoprivrede iz HSS-a Pankretića i još četvorice bivših članova Nadzornog i Upravnog odbora PIK-a. Njih je krajem svibnja u dopunjenoj kaznenoj prijavi 347 malih dioničara osumnjičilo za zloporabu položaja i ovlasti prilikom privatizacije PIK-a.

ZAGREB - Jeftinim političkim potezima i naknadnom pameti, nazvali su danas saborski zastupnici i čelnici HSP-a zahtjeve SDP-a i HSS-a da se žurno aktivira saborska odluka o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP). Potezi tih dviju stranaka nevjerodostojni su i jeftini politički potezi, izjavio je Anto Đapić na konferenciji za novinare, podsjetivši da su SDP i HSS, dok su bili na vlasti, odbili HSP-ov zahtjev za proglašenjem gospodarskog pojasa te da su tek na koncu mandata proglasili zaštićeni ekološko-ribolovni pojas i to s odgodom od godinu dana. Đapić kaže da se stvara ozračje kao da je briga za Jadran autentično HSS-ova i SDP-ova, iako su se te stranke borile protiv konkretnih HSP-ovih zahtjeva.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas otvoreno pismo saborskim zastupnicima u kojemu se protivi uvođenju dohodovnog i imovinskog cenzusa u sustavu zdravstva, kako je predloženo u tekstu Nacionalne strategije razvitka zdravstva, koja je upućena Sabora. Imovinski cenzus u zdravstvu SSSH naziva "patkom" Vlade za daljnje reduciranje prava i prvim korakom prema oporezivanju imovine svih građana. U sindikatu drže da i u postojećim poreznim propisima postoji mogućnost dodatnog oporezivanja onih koji imaju najviše i koji ne plaćaju sve poreze, pa bi se taj novac mogao usmjeriti za zdravstvo.

OSIJEK - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja najavio je za sutra prosvjed pred zgradom Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) u Zagrebu zbog planova o privatizaciji tvrtke za razminiranje "Mungos" koje smatra nepotrebnim i štetnim za državu i zaposlenike, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici toga sindikata. Sindikalni povjerenik Mario Barjaktarić danas je izjavio na konferenciji za novinstvo kako je, nakon prošlogodišnjeg odlaska tvrtke u stečaj, u pregovorima s Vladom bilo najavljeno da će se tvrtka, nakon stečaja, vratiti u državni portfelj, ali da je nakon toga na Vladu i HFP "krenuo veliki pritisak od strane pojedinih struktura koje rade u sustavu razminiranja, da se 'Mungos' hitno privatizira". Barjaktarić je ocijenio da privatizacija znači manji broj radnih mjesta i manje pirotehničara, a kada završi komercijalna strana razminiranja, velik broj pirotehničara ostao bi na ulici.

SPLIT - Čelnici 37 ekoloških udruga iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, okupljenih u koordinaciju "Zvona Zagore", prosvjedovalo je ispred sjedišta Županijskog suda u Splitu protiv istražnih radova i izgradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici u Kaštelanskoj zagori. Prosvjedom su, kažu, željeli upozoriti na izostanak reakcije Državnog odvjetništva na njihovu lanjsku prijavu protiv župana Ante Sanadera i drugih koje smatraju odgovornima za, kako tvrde, "devastaciju" prostora u Lećevici. Upozoravaju, uz ostalo, i na ekocid nad rijekama Krkom i Jadrom, na čijim se slijevnim područjem, navode, planira gradnja smetlišta.

ZAGREB - Tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup Giovanni Lajolo posjetio je danas Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) gdje ga je primio predsjednik Milan Moguš. Msgr. Lajolo ocijenio je kako su članovi Akademije posebna čast hrvatskoga naroda i njegove kulture kao neprocjenjiva dijela Europe i čovječanstva. Pozdravljajući goste, predsjednik HAZU-a Milan Moguš podsjetio je kako je Akademiju utemeljio biskup Josip Juraj Strossmayer. Msgr. Lajolo podupro je ideju za uspostavu suradnje na konkretnim projektima između HAZU-a i Papinske akademije znanosti te Papinske akademije za društvene znanosti u Vatikanu.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine da će za 15 dana na gradskoj web stranici objaviti imena korisnika svih gradskih stanova te podatke koje su udruge dobile gradski prostor i za što ga sada koriste. Gradonačelnik Bandić na to se odlučio nakon pitanja gradske zastupnice HNS-a Morane Paliković-Gruden zašto se ne objave imena korisnika gradskih stanova bez obzira koriste li se bespravno ili ne. Bandić joj je odgovorio da će to objaviti, ali i nazive udruga kojima je HNS dok je sudjelovao u vlasti dodijelio prostor i za što se taj prostor sada koristi. Paliković-Gruden novinarima je dala podatak u kojem stoji da Zagreb ima 9038 stanova, a da se od toga 1621 koristi bespravno.

ŠIBENIK - Zbog ratnoga zločina počinjenoga nad zarobljenicima protiv M. A. iz Knina službenici Odjela kriminalističke policije podnijeli su jučer kaznenu prijavu, priopćila je danas PU šibensko-kninska. Utvrđeno je da je u svibnju 1991., kao zapovjednik dijela pričuvnog sastava tzv. milicije republike srpske krajine, četrdesetosmogodišnji M. A. u tadašnjoj stanici milicije u Kninu s više drugih pripadnika te postrojbe u noćnim satima fizički i psihički zlostavljao dvojicu zarobljenih pripadnika MUP-a RH. Zbog osnovane sumnje u ratni zločin, M. A. je još 24. ožujka priveden u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku. Protiv njega tada je podignut i istražni zahtjev zbog dvaju kažnjivih djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙