FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Borba za spas Mrtvog mora

EIN GEDI/ZAGREB , 7. lipnja 2006. (Hina) - Posjetitelji izraelskog odmarališta Ein Gedi posebnim vozilom stižu do samog ruba Mrtvoga mora, a prije dvadeset godina mogli su doći samo do njegovih litica.
EIN GEDI/ZAGREB , 7. lipnja 2006. (Hina) - Posjetitelji izraelskog odmarališta Ein Gedi posebnim vozilom stižu do samog ruba Mrtvoga mora, a prije dvadeset godina mogli su doći samo do njegovih litica.

Mrtvo more, smješteno na najnižoj geografskoj točki na Zemlji svake se godine sve više povlači, rapidno se isušujući zbog slanoće vode.

S obzirom da se o preciznom rješenju ovog problema još nije dovoljno raspravljalo, borci za zaštitu okoliša i turistički zaposlenici zabrinuti su. "Svaki put kad dođem na ovu plažu ona je sve veća, a more je sve udaljenije. Jednog dana kad dođem ostat će samo mlaka", kazao je Gidon Bromberg, član grupe za zaštitu okoliša Prijatelji zemlje.

S obzirom da je preslano za egzistenciju bilo kakve flore i faune, Mrtvo more privlači mnoge turiste koji rado "plutaju" na površini zbog njegove gustoće, a mnogi vjeruju u ljekovitost i blagotvornost blata na kožu.

Mrtvo more iščezava već desetljećima, budući je dotok vode iz rijeke Jordan sve manji. Naime, život sve većeg broja stanovnika Izraela, Jordana i Sirije ovisi o dotoku vode iz rijeke Jordan, zbog čega je opskrba Mrtvog mora sve slabija. Isparavanju mora djelomično je pridonijela i industrija ekstrakcije minerala, koji se koriste u kozmetici.

Znanstvenici su ustanovili da je razina Mrtvog mora u posljednjih stotinu godina pala za više od 20 metara a u zadnje se vrijeme pad razine mora rapidno ubrzao - oko metar godišnje. S obzirom da su na nekim mjestima na kojima je prije bilo more, nastale i do tri metra duboke rupe, uprava Ein Gedija odlučila je u znak mjera opreza zatvoriti turističke kampove koji su do sada ondje postojali.

No, izvedbena studija Svjetske banke predviđa izgradnju 200 km dugog kanala kojim bi se Mrtvo more opskrbljivalo vodom iz Crvenog mora. Pretpostavlja se da bi izgradnja "kanala između dva mora" mogla stajati oko 5 milijardi dolara, zbog čega projekt dolazi u pitanje, a osim financijskih znanstvenike muče strahovi da bi zbog kanala moglo doći do neravnoteže u okolišu.

Naravno, uvođenjem morske vode u Mrtvo more koje se do sada napajalo isključivo rječnom vodom također bi zauvijek moglo promijeniti to mjesto. Za razliku od morske vode koja sadrži puno natrijeve soli, Mrtvo more je bogato magnezijem i kalijem.

Izraelski geolog Eli Raz najboljim planom smatra da se u Mrtvo more ponovno pusti veći dotok vode iz biblijske rijeke Jordan, kako bi se ono vratilo u svoje prirodno stanje.

Borci za zaštitu okoliša trude se da UNESCO Mrtvo more proglasi Svjetskim spomenikom kulture, nadajući se da bi taj potez i okolne zemlje mogao prisiliti da ponude neki plan. "Konačno su ljudi počeli shvaćati da je situacija ozbiljna i hitna te da je više ne možemo ignorirati", rekao je jedan od lokalnih stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙