FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izabrani novi članovi HAZU

ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održana izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije u kategorijama članstva redoviti član, dopisni član i član suradnik, priopćeno je večeras iz HAZU.
ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održana izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije u kategorijama članstva redoviti član, dopisni član i član suradnik, priopćeno je večeras iz HAZU.

Na sjednici izborne skupštine prisustvovalo je 117 redovitih članova Akademije, pa je skupština imala potrebnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluka o izboru.

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Akademije, izabrani su za redovite članove:

I. Razred za društvene znanosti: Zvonko Posavec; III. Razred za prirodne znanosti: Pavao Rudan; IV. Razred za medicinske znanosti: Ivica Kostović i Željko Reiner; V. Razred za filološke znanosti: Dunja Fališevac; VI. Razred za književnost: Zvonimir Mrkonjić; VII. Razred za likovne umjetnosti: Boris Bućan, Dinko Kovačić i Branko Kincl; VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju: Nikša Gligo; IX. Razred za tehničke znanosti: Marin Hraste i Vlasta Piližota.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Paul Garde, Erik Goles Chacc, Ján Jankovič, Ivan Katić, Berislav Klobučar, Guntram Koch, Zdenko Rengel, Dieter Söll i Zlatko Ugljen.

Za članove suradnike Akademije izabrani su: I. Razred za društvene znanosti Dragutin Feletar i Slobodan Kaštela; II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti: Nikola Kallay i Mirko Primc; III. Razred za prirodne znanosti: Marijan Herak, Nikola Ljubešić, Damir Viličić, Igor Vlahović, Igor Anić i Vladimir Bermanec; IV. Razred za medicinske znanosti: Iva Dekaris, Željko Sutlić i Vjekoslav Jerolimov; V. Razred za filološke znanosti: Ranko Matasović; VI. Razred za književnost: Mladen Machiedo; VII. Razred za likovne umjetnosti: 1. Mladen Obad-Šćitaroci, Željka Čorak, Zvonko Maković i Zlatan Vrkljan; VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju: Marko Ruždjak.

Nakon ovogodišnjih izbora u Akademiji ima ukupno 154 redovita člana, zatim 142 dopisna člana i 97 članova suradnika.

Svečano proglašenje i predstavljanje novih članova Hrvatske akademije održat će se u petak, 9. lipnja 2006. godine. u 11 sati u palači Akademije na Zrinskom trgu 11, kaže se u priopćenju iz odjela za odnose s javnošću HAZU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙